iedegums jūra peldkostīms atpūta
Foto: PantherMedia/Scanpix
Klāt vasara – ballīšu, šašlika, saldējuma un auksta alutiņa laiks. Kā visus šo labumu patērēšanu savienot ar lielisku izskatu pludmalē? Talkā nāk fitnesa un veselīga dzīvesveida eksperts Guntars Plūme, minot septiņas raksturīgākās kļūdas, ko pieļaujam vasaras ēdienkartē, un vienkāršas alternatīvas veselīgai bikini sezonai.

Maltīšu aizstāšana ar uzkodām

Foto: Shutterstock
Kā no savas pieredzes secinājis eksperts, vasara ir laiks, kad cilvēki mazāk piedomā pie sava uztura, jo ir nemitīgā kustībā – pēc darba tikšanās ar draugiem, brīvdienas pie jūriņas. Virtuvē galīgi negribas nīkt, tāpēc neviļus brokastīs pa ceļam uz darbu tiek apēsta bulciņa, pusdienās aiziet lielais saldējums, bet vakariņu vietā ēdam ķiploku grauzdiņus ar alu.

"Vasarā iesaku īpaši uzmanīties no ātrajām uzkodām," teic Plūme. Viņš piedāvā to vietā izvēlēties ātri pagatavojamus un tieši vasarai piemērotus gardumus no paša recepšu arsenāla.

"Ideāls salikums brokastīm – auzu pārslas, kas aplietas ar jogurtu un apbērtas ar vasaras ogām. Gardi, ātri un dod enerģiju! Vai arī banāns, kas apbērts ar auzu pārslām un kanēli. Var ērti paņemt līdzi un pagatavot darbā.

Laba izvēle vasarai ir auksto zupu dažādas versijas. Izmēģini Itālijas minestrone zupu vai gaspačo! Garšo cepti kartupeļi? Izmēģini apcept saldos kartupeļus!" vasarīgas alternatīvas visam iesaka Plūme.

Eksperts aicina ik dienas uz darbu līdzi ņemt svaigus sezonas gardumus, ar ko remdēt izsalkumu un uzņemt enerģiju. "Jums ir dārzs? Ideāli! Svaigi dārzeņi no paša dārza ir labākais, ko dot savai veselībai vasarā! Tas pats ar augļiem un ogām," tā Plūme.

Viņš atgādina, ka vasarā īpaši svarīgi pievērst uzmanību dažādu produktu derīguma termiņiem – karstumā viss ātrāk bojājas.

Slāpju veldzēšana ar limonādi un aliņu

Foto: Shutterstock
Tāpat viņš aicina slāpes neremdēt ar saldinātiem gāzētajiem dzērieniem un uzmanīties ar alus patēriņu tveicē. Fitnesa profesionālis uzsver, ka vislabāk vasarā veldzēs tieši ūdens, ko jādzer, cik tik lien iekšā. Un neviens nav teicis, ka ūdens vai tēja ir garlaicīgi.

"Laba alternatīva dažādām limonādēm ir vēss ūdens ar citronu un piparmētrām. Tas dos možumu. Zaļā tēja ar ananasa gabaliņiem piešķirs enerģiju. Katrs var vienkārši pagatavot savu veselīgo zaļo tēju ar augļiem un ogām.

Izvāra zaļo tēju, atdzesē, pievieno saspiestas ogas, citronu – kas pašam patīk," rekomendē Plūme. Kā vēl vienu lielisku variantu slāpju veldzēšanai viņš iesaka aktuālo kokosriekstu ūdeni.

Atteikšanās no kafijas

Foto: Shutterstock
Kā vēl kādu klupšanas akmeni vasaras sezonā viņš iezīmē enerģijas dzērienus. Eksperts novērojis, ka tveicīgos vasaras rītos ļaudis bieži izvēlas karstas kafijas vietā iedzert vēsu enerģijas dzērienu.

"Sakām šim ieradumam kategorisku "nē"! Vasarā lieliska izvēle ir aukstā kafija, ko papildina ar ledus gabaliņiem. Lielisks dienas starts un daudz veselīgāk par enerģijas dzērienu," pamāca Plūme.

Saldējuma slazdā

Foto: Shutterstock
Kas tā par vasaru bez saldējuma! Cik saldējumus dienā drīkst apēst, lai nerastos sirdsapziņas pārmetumi?

Guntaram ir lieliska metode – saldējumu drīkst ēst, tikai tam klāt tādā pašā daudzumā jābūt sezonas ogām – mellenēm, zemenēm, jāņogām, upenēm, avenēm vai jebkam citam, kas atrodams vietējos dārzos un mežos.

"Ja gribas ko saldu, iesaku atsvaidzināt ēdienkarti ar augļu un ogu salātiem," alternatīvu saldējumam iesaka Plūme.

Veselīgais un neveselīgais šašliks

Foto: Shutterstock
Daudzi par vasaras galveno ēdienu uzskata šašliku. Guntars aicina to droši izbaudīt, taču gaļiņu marinēt pašam, lai rezultāts būtu ne tikai gards, bet arī veselīgs. "Marinādē izmantojam citronu, laimu, sīpolus, ķiplokus, piparus.

Uz grila ceptu gaļu papildinām ar zaļajiem salātiem. Jo gaļa treknāka, jo lielāku salātu porciju izvēlamies. Spināti, rukola, rozmarīns – izvēļu ir tik daudz," kārdina speciālists.

Lai grila ballīte ar draugiem izvērstos pavisam "nekaitīga", viņš aicina neaprobežoties vien ar pasēdēšanu pie galdiem, bet gan sarīkot vasarai atbilstošas sportiskās aktivitātes.

"Futbola spēli? Basketbols piemājas laukumā vai pludmales volejbols? Derēs viss," iedvesmo atlēts.

Aizmiršana, ka skaistums nāk no iekšienes

Foto: Shutterstock
Vasara ir laiks, kad vienmēr gribas izskatīties labi, taču dāmām labi zināms, ka izvēlēties grimu, kas izturētu arī tveices apstākļos, ir teju neiespējamā misija. Turklāt vasaras ballīšu maratons, kokteilīši, saule un spiedīgais gaiss nereti noved pie tā, ka sejas āda vasarā kļūst taukaināka un ģīmis šķiet uzblīdis.

Plūme piedāvā lielisku risinājumu – tonālo krēmu nomainīt pret veselīgu uzturu, kas garantēs labu ādas krāsu.

"Nosaukšu produktus, kas uzlabos ādas struktūru. Visiem derīgi! Tie ir olas, spināti, biezpiens, melnā šokolāde, kafija, avokado, valrieksti, mandeles, zemesrieksti, Brazīlijas rieksti, mellenes, granātāboli, banāni, tomāti, brokoļi.

Citrons un laims būs lielisks papildinājums jebkurai no maltītēm, kas būtiski uzlabos ādas stāvokli. Ādai principā noder viss no dārza kopā ar labu olīveļļu," pamāca Plūme.

Nezināšana produktu izvēlē

Foto: Shutterstock
Uzlabot augumu ēdot – izklausās pēc utopijas. Taču tas ir iespējams. Plūme atklāj, ka eksistē virkne produktu, kurus iekļaujot ikdienas ēdienkartē, var uzlabot vielmaiņu un veselību. Tos droši var ēst pirms pludmales apmeklējuma, nebaidoties, ka sapūtīsies vēders vai būs slikta dūša.

"Avokado, tomāti, gurķi, ķiploki, sarkanie sīpoli, čili, zemenes, auzas, kuskuss, kvinoja, pupiņas, brūnie rīsi, pētersīļi, mieži. Šos produktus pats lietoju pēdējos gadus, un tie strauji uzlabo ādas struktūru un pašsajūtu," pieredzē dalās eksperts.

Vasaras karstumā apetīte mēdz būt mazāka, tāpēc Plūme iesaka sekot instinktiem un ēst mazākās porcijās, bet biežāk.

"Pašsajūta būs labāka, bet darba spars uzlabosies.Daudzi produkti dedzina taukus vārda tiešajā nozīmē. Tas ir tas pats ķiploks, ananass, zaļā tēja, kafija, ledusauksts ūdens, citrons, apelnsīns un laims," atklāj eksperts, novēlot visiem aktīvu, vitamīnu un enerģijas pilnu vasaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!