Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Beidzot arī Latviju sasniedz režisora Kristofera Nolana līdz šim ambiciozākais projekts "Openheimers" ("Oppenheimer", 2023), kas stāsta par zinātnieku un viņa izgudrojumu, kas satricināja pasauli. Nolans tiek uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem režisoriem, kura režijas stila galvenā koncepcija ir vīzija. Ar katru filmu viņš rada jaunu stāstu, kuram dažos aspektos nav līdzinieku. Un, kamēr mēs tikai iepazīsim viņa jaunāko darbu (par kuru pasaulē jau dominē fantastiskas atsauksmes), paskatīsim, kurus piecus citus viņa darbus skatītāji visaugstāk novērtējuši portālā "Internet Movie Database"(IMDb).

5. "Tumšais bruņinieks atgriežas" (2012) – vērtējums 8,4

Asā sižeta trilleris "Tumšais bruņinieks atgriežas" ("The Dark Knight Rises") ir trešā un pēdējā Nolana režisētā filma "Betmena" triloģijā. Tās notikumi risinās astoņus gadus pēc filmas "Tumšais bruņinieks". Betmens uzveicis ļaundari Džokeru un pilsētā apkarota organizētā noziedzība. Tomēr relatīvo mieru sašūpo ar neticamu spēku un inteliģenci apveltītā terorista Beina un viņa armijas negaidītais uzbrukums pilsētā, kas nozīmē tikai vienu – Betmenam atkal jāatgriežas, lai cīnītos par Gotemu.

Filma ir ne tikai episks noslēgums Nolana uzņemtajai "Betmena" triloģijai, bet tā arī atstāja būtisku ietekmi uz supervaroņu žanru kopumā. Ar tādiem neaizmirstamiem un no iepriekš neredzētiem rakursiem parādītiem tēliem kā Beins, Kaķsieviete un, protams, pats Betmens, filma pēta sarežģītas tēmas – par cerību, upurēšanos un cilvēces tumšo pusi. Kas vēl interesanti, Nolans noslēdzošo daļu filmēja Čikāgā, piešķirot Gotemai vairāk reālisma nekā jebkad iepriekš, tādā veidā sniedzot faniem tādu Betmena versiju, kas šķiet vistuvākā mūsdienu pasaulei.

4. "Ilūzija" (2006) – vērtējums 8,5

2006. gada drāma "Ilūzija" ("The Prestige") stāsta par diviem Viktorijas laika burvju māksliniekiem (Hjū Džekmens un Kristians Beils) Londonā. Vīrieši uzsāk sacensību, kas lēnām pāraug nežēlīgā cīņā, lai atklātu viens otra triku noslēpumus un noskaidrotu, kurš no abiem ir labākais un spējīgs radīt nepārspējamāko ilūziju.

"Ilūzija" no citām Nolana filmām atšķiras ar to, ka tajā režisors koncentrējas uz personāžu raksturiem. Sižeta līnija jau pati par sevi ir satraucoša un neļauj ne mirkli atslābt skatītāja krēslā, taču veids, kā Nolans manipulē ar filmas varoņiem un izmanto tos, lai atšķetinātu filmas galvenās tēmas un sasniegtu tās mērķi, ir izšķirīgais elements, kas padara šo drāmu par lielisku filmu. Nereti izskan, ka "Ilūzija" pelnījusi vairāk uzmanības, nekā tā saņem, un ir "aprakta" zem citiem Nolana tikpat fantastiskajiem darbiem.

3. "Starp zvaigznēm" (2014) – vērtējums 8,7

Zinātniskās fantastikas drāma "Starp zvaigznēm" ("Interstellar") vēsta par laiku, kad Zemes resursi ir izsmelti un dienas uz mūsu planētas ir skaitītas. Lai noskaidrotu, vai cilvēku suga varētu izdzīvot un turpināties citviet izplatījumā, pētnieku komanda dodas nozīmīgākajā misijā cilvēces vēsturē – ārpus mūsu galaktikas robežām, lai atrastu jaunu planētu cilvēcei. Viņu vidū ir bijušais NASA pilots, divu bērnu tēvs un atraitnis Kūpers (Metjū Makonahijs), kurš gatavs upurēt savu ģimeni augstāka mērķa vārdā.

"Starp zvaigznēm" ir nepārspējami vizuālie efekti, to atzinīgi novērtējuši astronomi par zinātnisko precizitāti un teorētiskās astrofizikas atspoguļojumu. Stāstā atspoguļotā Visuma noslēpumu un kosmosa plašuma izpēte kalpo kā spēcīga metafora cilvēka pieredzei, kas cīnās ar izdzīvošanas izaicinājumiem, mīlestības spēku un cilvēka gara noturību. Daudzi "Starp zvaigznēm" uzskata par visu laiku labāko zinātniskās fantastikas filmu un tā jau paspējusi iegūt kulta statusu.

2. "Pirmsākums" (2010) – vērtējums 8,8

Zinātniskās fantastikas filma "Pirmsākums" ("Inception") ir stāsts par zagli Kobu (Leonardo Di Kaprio), kuram piemīt retas spējas iekļūt cilvēku sapņos un nozagt viņu zemapziņas noslēpumus. Viņa prasme padarījusi viņu par svarīgu instrumentu korporatīvās spiegošanas pasaulē, taču atņēmusi visu, kas dzīvē rada prieku. Kobs gūst iespēju atgūt savu veco dzīvi apmaiņā pret šķietami neiespējamu uzdevumu – kādas firmas konkurenta vadītājam "iesēt" prātā ideju. Uzdevums jo nepaveicamāks šķiet, jo ienaidnieks paredz katru Koba kustību, un tas apdraud ne tikai Koba, bet visu viņa un viņa komandas dzīvi.

Nolans ir arī filmas scenārija autors un producents, un iemesls, kādēļ "Pirmsākums" vēl vairāk nekā 10 gadus pēc tā iznākšanas tiek citēts un ierindots labāko filmu topos, ir tās sarežģītais stāsts, satriecošie vizuālie efekti un tur redzamā novatoriskā pieeja filmu veidošanai. "Pirmsākums" ir satraucoša filma, kas pēta prāta spēku un realitātes būtību un šķiet, šī sižeta līnija vienaldzīgos nespēj atstāt.

1. "Tumšais bruņinieks" (2008) – vērtējums 9

Tumšais bruņinieks ("The Dark Knight") ir drāma un spriedzes filma, kas tumšāk un skaudrāk nekā citkārt parāda supervaroņa Betmena dzīvi un lēmumu pieņemšanas smago nastu. Šī ir otrā filma Nolana "Betmena" triloģijā, turpinājums 2005. gada filmai "Betmens: Sākums".

Betmens (Kristians Beils) ar sabiedrotajiem policijā spējis pasargāt Gotemu no noziedzības, taču, kad jauns noziedznieks, kurš sevi dēvē par Džokeru (Hīts Ledžers), pilsētā izceļ haosu un apdraud iedzīvotājus, Betmenam jāpieņem viens no lielākajiem psiholoģiskajiem un fiziskajiem pārbaudījumiem viņa spējai cīnīties pret netaisnību.

Iemels, kādēļ šīs Nolana 2008. gada darbs tiek uzskatīts par labāko Betmena filmu ir, jo tās beigas aizkustina skatītājus un liek just līdzi galvenajam varonim pēc visa, ko viņš darījis Gotemas labā. Skatītājs saprot, ka Betmens patiešām darīs visu savas pilsētas labā, neatkarīgi no tā, vai tas padara viņu par nelieti vai nē. Tiek uzskatīts, ka "Tumšā bruņinieka" filmas noslēgums joprojām ir nepārspējams visā supervaroņu žanrā.

Raksta tapšanā izmantotie avoti: "imdb.com", "bogart.com", "cbr.com", "screenrant.com", "cilovers.com", "facts.net".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!