Foto: Publicitātes attēli
No 18. augusta Latvijas kinoteātros būs skatāms uz reāliem notikumiem balstīts dramatiskais trilleris "Brīvības skaņa", kas piedzīvojusi fenomenālus panākumus ASV, ieņēmumu ziņā apsteidzot daudzus vasaras grāvējus.

Filma stāsta par federālo aģentu Timotiju Balārdu, kurš veltījis savu dzīvi cīņai ar pedofilijas mafijas tīklu un bērnu tirdzniecību. Pēc zēna izglābšanas no nežēlīgiem bērnu tirgotājiem Balārds uzzina, ka zēna māsa joprojām ir gūstā, un nolemj uzsākt bīstamu misiju viņas glābšanai. Viņš pamet savu oficiālo darbu un dodas dziļi Kolumbijas džungļos, liekot savu dzīvi uz bīstamas spēles, lai atbrīvotu sagūstītos bērnus no likteņa, kas ir briesmīgāks par nāvi. Galvenajās lomās ir Džeimss Kavizels, Mira Sorvino un Bils Kemps.

Timotijs Balārds ir reāla persona, kurš, būdams federālais aģents, bija daudz piedalījies slepenās operācijās – uzdodoties par sekstūristu, viņam bija izdevies iefiltrēties kriminālajās aprindās, kā rezultātā tika izglābti daudzi nolaupītie bērni un arestēti nelegālie darboņu līderi. 2013. gadā viņš pameta valsts dienestu un nodibināja organizāciju cīņai ar bērnu tirdzniecību un seksuālo ekspluatāciju – "O.U.R." (Operation Underground Railroad). Šī organizācija sadarbojās ar tiesību sargājošām institūcijām visā pasaulē, vācot pierādījumus par personu piederību cilvēku tirdzniecībā, kā arī veicot atbrīvošanas un glābšanas operācijas.

Pie filmas "Brīvības skaņa" rašanās savu roku ir pielicis meksikāņu producents Eduardo Verastegi, kuru 2020. gadā Donalds Tramps uzaicināja par padomnieku Baltā nama iniciatīvā – nodrošināt spāniski runājošos amerikāņus ar labāku pieeju izglītībai un sociāli ekonomiskām iespējām. Par filmas režisoru tika izvēlēts Alehandro Gomess Monteverde, bet galvenā varoņa Timotija Balārda lomai – aktieris Džeimss Kavizels, kurš guva plašu popularitāti ar lomu Mela Gibsona filmā "Kristus ciešanas".

Filma "Brīvības skaņa" tika pabeigta jau 2018. gadā, "20th Century Fox" studijas paspārnē, taču pēc tās apvienošanās ar "Disney", tā "nogulēja uz plaukta" līdz pat 2023. gadam, kad to iegādājās neatkarīgā studija "Angel Studio". Savu pirmizrādi "Brīvības skaņa" piedzīvoja šī gada 4. jūlijā, izraisot sensāciju ar vienā dienā nopelnītiem 11, 5 miljoniem ASV dolāriem, tikai nedaudz atpaliekot no vasaras hīta "Indiana Džonss un Likteņa rats" tās pašas dienas rezultātiem. Uz doto brīdi filma "Brīvības skaņa" ir nopelnījusi jau 155 miljonus ASV dolāru, kas pie apstākļa, ka filma izmaksājusi vien 15 miljonus ASV dolāru, to padara par tiešām globālu fenomenu.

Filmu labvēlīgi uzņēma skatītāji – tā ir ieguvusi 74% pozitīvu kritiķu recenziju populārajā kino vietnē "Rotten Tomatoes", kā arī pašu skatītāju vērtējums šajā pašā vietnē uzrāda vienu no labākājiem šajā gadā – 100% pozitīvu atsauksmju, kas padara šo filmu par vienu no visaugstāk novērtētākajiem kino darbiem 2023. gadā. Filmas fani bija uzsākuši aktivitātes sociālajos tīklos ar sašutumu par to, ka daudzu lielo kinoteātru tīkli bija bloķējuši šīs filmas izrādīšanu. Internetā ir sastopami video, kuros skatītāji stāsta par dažādām tehniskām ķibelēm, kuras it kā piemeklējušas filmas "Brīvības skaņa" seansus, kā rezultātā kinoteātri ir seansus pārtraukuši, vai arī radījuši apstākļus, kuri traucētu šo filmu noskatīties līdz beigām. Skatītāju pusē nostājās arī pats Timotijs Balārds kopā ar Džeimsu Kavizelu, apvainojot kinoteātrus un lielo studiju filmu izplatītājus sadarbībā ar starptautisku pedofilijas mafijas tīklu un cilvēku tirdzniecības kriminālajām aprindām.

Šobrīd, kad filma "Brīvības skaņa" piedzīvo savu piekto izrādīšanas nedēļu, tā joprojām stabili atrodas ASV filmu topa pirmajā desmitniekā, atstājot aiz muguras tādus vasaras grāvējus kā "Indiana Džonss un Likteņa rats" un "Neiespējamā misija: Atmaksa. Pirmā daļa". Mazbudžeta filma "Brīvības skaņa" ir paveikusi neiespējamo un tagad būs skatāma arī uz Latvijas kino ekrāniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!