Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai gan filma "Bārbija" ir pasaules mēroga hits, Libānas un Kuveitas amatpersonas nolēma aizliegt šīs filmas demonstrēšanu kinoteātros, norādot, ka saturs ir pretrunā ar viņu valstu konservatīvajām vērtībām. Grētas Gērvigas komēdija it kā pozicionējot idejas, kas veicina nepieņemamu uzvedību un kropļo sabiedrības vērtības.

Atšķirībā no citām filmām, kas ir aizliegtas šajās valstīs, filmā "Bārbija" nav ainu, kurās atklāti tiek attēlotas viendzimuma attiecības. Tomēr aktieru sastāvā ir LGBTQ kopienas pārstāvji.

Kuveitas kino cenzūras komiteja šonedēļ aizliedza gan filmu "Bārbija", gan šausmu filmu "Talk to Me". Paziņojumā tika teikts, ka filmas popularizē idejas un uzskatus, kas ir sveši Kuveitas sabiedrībai un sabiedriskajai kārtībai. Netika gan precizēts, kuri sižeta punkti lēmuma pieņēmējiem šķita nevēlami.

Tāpat tika akcentēts, ka ārzemju filmas, kas ir pretrunā ar Kuveitas sabiedrības ētiku, bieži vien tiek cenzētas (proti, tiek cenzēta konkrētā aina), bet filmas, kurās ir svešzemju jēdzieni, vēstījumi vai nepieņemama uzvedība, ir pilnībā aizliegtas.

Savukārt "The Associated Press" vēsta, ka Libānas kultūras ministrs lūdzis Iekšlietu ministriju aizliegt "Bārbiju", jo, viņaprāt, tā ir pretrunā "ticības un morāles vērtībām" un veicina "homoseksualitāti un seksuālo transformāciju". Ministrs savu lūgumu argumentēja ar viedokli, ka "Bārbija" izsmej mātes lomu un apšauba laulības nepieciešamību.

Libāna, kurā iedzīvotāju vairākumu veido musulmaņi un kurā dzīvo arī ievērojams skaits kristiešu, vēsturiski ir bijusi viena no valstīm, kas stingri vēršas pret LGBTQ kopienu un kur homoseksualitāte ir atzīta par krimināli sodāmu. Pēdējos mēnešos ir saņemti ziņojumi par anti LGBTQ pieaugumu darbību valstī. Tiek ziņots, ka homoseksualitāte Libānā rada draudus, un tiek aicināts aizliegt materiālus, kas to reklamē.

Jau ziņojām, ka "Bārbija" ir aizliegta arī Vjetnamā strīdīgas teritoriālās kartes ainas dēļ. Vairāk par to lasi šajā rakstā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!