Foto: Reuters/Scanpix/LETA
"Es zinu, ka ar vienu kāju esmu kapā. Bet noskaņojums ir svētku," saka leģendārā deviņdesmito gadu supermodele Linda Evandželista, kura sniegusi sev neraksturīgi atklātu interviju medijam "The Wall Street Journal". Viņa pirmo reizi atklāj, ka pēdējos piecus gadus cīnās ar krūts vēzi. Tas modelei diagnosticēts divreiz – otro reizi pat pēc abu krūšu noņemšanas.

58 gadus vecā kanādiešu izcelsmes supermodele sarunā ar "The Wall Street Journal" pastāstījusi par dramatiskajiem notikumiem pēdējo gadu laikā. Pirmo reizi viņa atklājusi, ka 2018. gada decembrī Evandželistai diagnosticēts krūts vēzis. Domājusi, ka ar to tikts galā, vēzis atkal atgriezās pērn.

Saskaņā ar supermodeles stāstīto, pirmo reizi krūts vēzi viņai atlāja rutīnas mammogrāfijas laikā. "Gribēju to visu atstāt aiz muguras, tāpēc izvēlējos abpusējo mastektomiju jeb abu krūšu noņemšanu. Man likās, ka viss būs kārtībā – krūts vēzis jau mani nenogalinās," intervijā atklāj viņa.

Evandželista pātrauca publisko dzīvi jau 2017. gadā – viņa neizgāja sabiedrībā un vairs nepubliskoja savas fotogrāfijas soctīklos. Tikmēr tabloīdos pa retam parādījās paparaci uzņemti kadri, kas skaidri parādīja: Evandželista vairs neizskatās pēc sevis. Tikai 2021. gadā viņa paskaidroja, ka cieš no komplikācijām pēc krilipolīzes – šī kosmētiskā procedūra viņu "brutāli izkropļojusi". Krilipolīze ir neinvazīva procedūra zemā temperatūrā, ko lieto, lai samazinātu tauku nogulsnēšanos atsevišķās ķermeņa vietās. Izejot procedūru kursu, Evandželistai sākās reta komplikācija – taukainā hiperplāzija, proti, tauku daudzums nevis sarūk, bet gan sāk pieaugt. Rezultātā ļoti mainījās gan supermodeles augums, gan seja.

"Šis stāvoklis ne tikai atņēma man iztikas līdzekļus, bet arī iegrūda depresijas, dziļu skumju un riebuma apburtajā lokā. Tā es kļuvu par vientuļnieci," toreiz izteicās viņa. Evandželista iesūdzēja tiesā krilipolīzes aparāta ražotāju "Zeltiq Aesthetics", prasot 50 miljonus dolāru sāpju naudu. 2022. gada jūlijā abas puses noslēdza mierizlīgumu, kura nosacījumi netiek izpausti.

Taču pārbaudījumi ar to nebeidzās. Tajā pašā pērnā gada jūlijā Evandželista sajutusi spiedošu sajūtu krūtīs un nekavējoties devās pie onkologa, kurš gan uzskatījis, ka nekas nav noticis. Tomēr magnētiskā rezonanse uzrādīja izmaiņas. Kā tagad atklāj modele, viņa likusi ķirurgam "neuztraukties par manu krūšu smukumu" un kaut vai caurumu izrakt krūškurvī, ja tas palīdz tikt vaļā no vēža.

"Es gribēšu redzēt to caurumu, kad būsi pabeidzis. Tu mani saprati? Es negrasos mirt vēža dēļ," savu sarunu ar ārstu atklāj viņa.

Evandželista saka, ka nedēļas laikā atvadījusies no līdz tam dominējošās domas, ka vēzis uzveikts. Sākusies ķīmijterapija. "Pazīstams režīms – vienkārši dari to, kas jādara, un tiec tam cauri. To es arī izdarīju," par pērno vasaru stāsta modele. Pēc tam ārsti viņai devuši "labu" prognozi uz izveseļošanos. "Bet es prasu – kāpēc ne izcilu? Jo pastāv risks, ka vēzis tiks atkal diagnosticēts," intervijā "The Wall Street Journal" atklāj skaistule.

Vēža rašanos viņa nesaista ar krilipolīzes bēdīgajām sekām.

Apzinoties, ka nākotne ir neskaidra, Evandželistas dzīvē tagad katra diena ir vērtīga. "Es zinu, ka ar vienu kāju esmu kapā, bet noskaņojums ir svētku. Esmu tik priecīga, ka vispār esmu dzīva!"

Piecus gadus modele savas veselības likstas turējusi noslēpumā, bet nu gatava par savu pieredzi runāt. "Es neesmu tas tips, kas ar visu dalās. Bet jau ejot tam visam cauri, pie sevis nodomāju – kādreiz pastāstīšu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!