Darba grupa denacionālizēto namu īrnieku problēmu risināšanai pirmdien nolēma, ka atbalstāma ir valsts līdzekļu nodošana komercbankām Mājokļu garantiju fonda izveidei. Uzklausot Hipotēku un zemes bankas pārstāvjus, tapa skaidrs, ka tam būtu nepieciešams aptuveni 1 miljons latu un par šādu naudu varētu daļēji garantēt pirmo iemaksu dzīvokļa iegādei, kā arī apmaksāt kredīta procentus. Taču ministrija palīdzībai jaunu mājokļu būvniecībā pieprasījusi 5 miljonus latu nākamā gada budžetā, informēja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas preses sekretārs Ansis Pūpols.
Darba grupa arī atbalstīja deputāta Jāņa Lagzdiņa priekšlikumu likumos, kas ļautu pašvaldībai izsniegt galvojumus saviem iedzīvotājiem dzīvokļa iegādei. Tika arī nolemts, ka tam būtu nepieciešami ļoti stingri valdības noteikumi, lai novērstu iespējamās koruptīvās darbības un „dzīvokļu dāļāšanu savējiem”.

Darba grupas locekļi nolēma, ka jāatbalsta likuma norma, kas ļautu privatizēt tos dzīvokļus, kurus valsts vai pašvaldība rindas kārtībā piešķīrusi denacionalizēto namu īrniekiem, taču tikai tādus, kas būvēti līdz 1995.gadam.

Tika arī atbalstīts priekšlikums domāt par pabalstu tiem īrniekiem, kas būtu gatavi pārcelties ārpus Rīgas tāpat kā tas notiek Tallinā.

Nākamreiz darba grupa uzklausīs denacionalizēto namu īpašniekus, jo saņemta informācija, ka daudzi īpašnieki būtu gatavi finansiāli piedalīties savu īrnieku problēmu risināšanā.

Lai gan Saeima noraidījusi ministrijas izstrādātos likuma grozījumus, kas paredzēja vēl divus gadus saglabāt „īres griestus”, Rīgas domnieks Jānis Karpovičs ļoti vēlējās, lai darba grupa vēlreiz Saeimai prasītu tādus noteikt.

Pēc Jāņa Lagzdiņa priekšlikuma, darba grupas locekļi nolēma, ka pagaidām tiks strādāts pie iepriekšminētajiem risinājumiem, un, ja tie nestrādās, atgriezīsies pie iespējamās griestu noteikšanas.

Karpovičs saņēma ministra Andreja Radzeviča pārmetumus par nespēju vairāku mēnešu laikā apzināt tos īrniekus, kuriem Rīgā palīdzība būtu tieši nepieciešama. Ventspils domes pārstāve Inese Žurovska klātesošos informēja, ka Ventspilī šādi dati ir.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !