Foto: AFP/Scanpix/LETA

2023. gada rudenī Portugālē savās mājās mūžībā devās Alentežu refeiro šķirnes suns Bobi, kurš uzstādīja Ginesa rekordu un saņēma pasaulē vecākā suņa titulu. Taču nu tituls viņam atņemts, jo nav pārliecinošu pierādījumu tam, ka viņš patiesi nomiris 31 gada un 165 dienu vecumā, ziņo BBC.

Alentežu rafeiro šķirnes suņu vidējais dzīves ilgums ir 12 līdz 14 gadi, un, kad Bobi ieguva pasaulē vecākā suņa titula, tika apgalvots, ka suns ir 30 gadus vecs. Aizsaulē suņuks devās 31 gada un 165 dienu vecumā 2023. gada oktobrī.

Taču pagājušajā mēnesī Ginesa pasaules rekordu pārstāvji sāka izmeklēšanu par pierādījumiem, kas tika izmantoti, lai apliecinātu Bobi vecumu, jo radās šaubas par to ticamību. "Mums nav nekādu pārliecinošu pierādījumu, kas varētu patiešām pierādīt Bobi dzimšanas datumu," paziņoja Ginesa pasaules rekordu pārstāvji. "Bez pārliecinošiem pierādījumiem mēs vienkārši nevaram saglabāt Bobi kā rekordistu."

Kā norāda pārstāvji, mikroshēma, kas sākotnēji kalpojusi kā pierādījums Bobi vecumam, tomēr nav izrādījies pietiekoši pārliecinošs, lai piešķirtu viņam titulu.

Leonels Kosta, kas bija Bobi īpašnieks, nav sniedzis nekādus komentārus pēc titula atņemšanas, taču iepriekš norādīja, ka aizdomas par suņa patieso vecumu ir "nepamatotas".

Foto: AP/Scanpix/LETA

Savukārt pagājušajā mēnesī Karaliskās Veterināro ķirurgu koledžas padomes loceklis Denijs Čemberss "The Guardian" pastāstīja, ka "neviens no viņa kolēģiem veterinārārstiem neticēja, ka suns patiešām nodzīvoja līdz 31 gadu vecumam."

Pašlaik Ginesa pasaules rekordu pārstāvji vēl nav noteikuši, kurš ir jaunais pasaulē vecākais suns. Iepriekšējais visu laiku vecākais suns bija Austrālijas ganu suns, kurš nomira 1939. gadā 29 gadu un piecu mēnešu vecumā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!