Foto: Publicitātes foto/Privātais arhīvs/Matīss Markovskis

Aktīvākie soctīklu lietotāji februāra vidū pamanīja kādas Lauras Brencānes lūgumu ziedot – lai viņa varētu tikt vaļā no parādiem par māju, nedēļas laikā bija jāsavāc vairāk nekā 6000 eiro. Tas Laurai arī izdevās, taču režisore Marta Selecka publiski pauda, ka negrasās viņai neko ziedot, jo "Laura gadiem vilto Tutas lapsas". Selecka izlolojusi daudzu bērnu tik iecienīto lapsiņu, taču izrādās, ka jau ilgāku laiku norit cīņa starp "īsto un neīsto" Tutas lapsu. Šim skandālam līdzi sekojis izdevums "Kas Jauns", veltot tam plašu publikāciju.

"Tutas lietas" Latvijā zina vai katrs bērns – Martas Seleckas izdomātā un aktrises Lienes Sebres iedzīvinātā Tuta bez savas lupatu lapsiņas nav iedomājama. Bērnu raidījums aizsākts 2018. gadā, tam aizvadītas jau 12 sezonas un, kā saka autori, Tutai ir 200 000 liela bērnu auditorija. Amizantajai lapsiņai tajā ir būtiska loma.

Taču tagad izvērties skandāls par tiesībām uz lapsiņas ārējo fasādi. Kā izdevumam "Kas Jauns" skaidro tās radītāja Selecka, agrāk lapsa šūta ar rokām, bet nu to darina rūpnieciski pārdošanas nolūkos. Viena Tutas lapsa maksā no 35 līdz 38 eiro. "Tutas lietu" preču zīme un Lapsas dizains Patentu valdē reģistrēts 2019. gadā. Tiesības uz šo preču zīmi pieder Martai Seleckai.

Stipri līdzīgas, tikai Lauras Brencānes darinātas, tiek tirgotas par 20 eiro. Selecka teic, ka viņai nav nekādu iebildumu, ja lapsu savam bērnam uzšuj kāda mamma, taču Brencāne ar to taisa biznesu, ignorējot intelektuālā īpašuma tiesības. Brencāne tikusi vairākkārt lūgta pārtraukt viltojumu tirgošanu, taču bez rezultātiem.

Kā izdevumam stāsta pati Brencāne, no īstās Tutas viņa esot aizņēmusies tikai kabatu. Lapsas piegrieztni entuziaste pirms sešiem gadiem nopirkusi platformā "Etsy" no kādas poļu meistares. Viņa arī uzsver, ka savus ražojumus netirgo kā "Lapsas", bet gan kā rotaļu zvērus, turklāt atšķirības esot gan lapsiņu krāsās, gan izpildījumā. Brencāne zina teikt, ka abu lapsu piegrieztnēs esot lielas atšķirības, viņas šūdinātajās izmantots mazāk detaļu, pat acis katrai lapsai piešūtas citādāk. Vienīgā identiskā detaļa esot kabata, žurnālam skaidro Brencāne.

Patentu valdes pārstāve Ella Petermane "Kas Jauns" skaidro, ka pastāv virkne normatīvo aktu, pēc kuriem nosakāms, kas ir un kas nav pakaļdarinājums. "Lauras rotaļu zvēri ir būtībā viens pret viens ar Tutas lapsām, līdz ar to tas ir uzskatāms par pakaļdarinājumu," saka Petermane. Nevienam bez atļaujas nav tiesību šādas lapsiņas ražot pārdošanas nolūkos.

Marta Selecka par notikušo ir vērsusies policijā, taču tur viņai rekomendēts iet uz tiesu. Brencāne saka, ka jau samaksājusi vairāk nekā 200 eiro lielu sodu, bet kompromisu ar Tutas komandu nav izdevies panākt. Brencāne arīdzan piebilst, ka jau minētā poliete arī vairs netirgojot lapsas piegrieztni tāda paša iemesla dēļ. Laura pati pamanījusi, ka Seleckas lapsas tiekot šūtas Ķīnā; Selecka to nenoliedz – mēģinājumi tās šūt tur bijuši, taču pārtraukti, un lapsas šobrīd top tikai Latvijā.

Atsaucoties uz "Lursoft" datiem, "Kas Jauns" noskaidrojis, ka Seleckas uzņēmums "Ausma Media" 2022. gadā sasniedzis 1,17 miljonu lielu apgrozījumu un guvis 122,5 tūkstošu eiro lielu peļņu. 70% uzņēmuma pieder Seleckai, atlikušie 30 procenti – viņas brālim.

Pilns raksts izlasāms 27. februāra žurnālā "Kas Jauns"!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!