Foto: Vida Press

Sazvērestības teorijas un atklāti meli par Velsas princesi Katrīnu sākotnēji internetā parādījās no Krievijas, Ķīnas un arī Irānas, atsaucoties uz augsti stāvošu valdības cilvēku pausto, secinājis medijs "The Telegraph". Dezinformācija pieņēmusies spēkā pēc tam, kad princese piektdien publiski pavēstīja, ka sirgst ar vēzi. Dažādu baumu un spekulāciju pamatā ir vēlme destabilizēt situāciju Lielbritānijā, jo tā nupat gatavojas paziņot par jaunām sankcijām pret Ķīnu.

Ķīna, Krievija un Irāna stāvot aiz "mežonīgajām sazvērestības teorijām" visā, kas saistīts ar Velsas princeses sākotnējo pazušanu no sabiedrības acīm. Tagad, kad princese izklāstījusi pazušanas iemeslus, rodas atkal jaunas spekulācijas, kas apšauba viņas teiktā patiesumu. Dezinformācija un melu vairošana notiek ar mērķi destabilizēt situāciju Lielbritānijā, medijam "The Telegraph" apgalvo vairāki augsta ranga valdības vīri.

Naidīgās valstis ir ieinteresētas sēt neticību un ģenerēt dažādas spekulācijas. Tas viss notiek sociālajos tīklos. Gan britu premjers Riši Sunāks, gan leiboristu līderis Keirs Stārmers nosodījuši pavairotos melus un pauda, ka Keita Midltone internetā pakļauta "spēcīgiem pārbaudījumiem". Sunāks izteica nosodījumu interneta "troļļiem", kuri pēdējo mēnešu laikā aktīvi vērsušies pret Keitu.

"Daļa no naidīgo valstu modus operandi (darbības plāns vai principi – no latīņu val.) ir destabilizēt lietas – neatkarīgi no tā, vai tas grauj vēlēšanu vai citu institūciju leģitimitāti," medijam izteicies kāds augsta ranga avots valdībā.

Apvienotā Karaliste šobrīd gatavojas nākt klajā ar jaunām sankcijām pret Ķīnu. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad kiberuzbrukumus piedzīvojuši vairāki britu politiķi. Pērn valdībā tika izveidota Demokrātijas aizsardzības grupa, kuras mērķis ir aizsargāt Lielbritāniju pret ārvalstu iejaukšanos. To vada drošības ministrs Toms Tugenhads, kurš līdzās kolēģiem pēta, kā briti var cīnīties pret dezinformācijas un sazvērestības teoriju izplatīšanos tieši sociālajos tīklos.

Kopš princeses piektdien publiskotā video arvien atrodas ļaudis, kuri īsti netic tam, ko Katrīna stāstīja. Parādās arī retoriski jautājumi, piemēram, kāpēc princis Viljams nesēdēja blakus sievai, kad viņa video ierakstīja? Internetā arīdzan lēš, ka Keitas uzruna izskatoties mākslīgā intelekta darināta. Šīs visas ir sazvērestības teorijas.

"The Telegraph" vēsta, ka princese par savu slimību nolēmusi atklāti runāt pēc tam, kad manījusi, kādu siltumu un atbalstu karalim Čārlzam III pauž sabiedrība. Čārlzs par viņam diagnosticēto vēzi pavēstīja 17. janvārī. Bakingemas pils joprojām nav nosaukusi konkrētu vēža veidu, taču karalis ārstējas un jūt tautas atbalstu.

Arī Keita Midltone savā uzrunā neprecizēja, kāds vēzis skāris viņu, taču princese apliecināja, ka šobrīd iet cauri profilaktiskai ķīmijterapijai. Pēc tam, kad video ticis nofilmēts, Katrīna ar Čārlzu tikusies pusdienās, atzīmē "The Times". Karalis "savu mīļo vedeklu" iedrošinājis, solot lielu sabiedrības atbalstu. Noprotams, ka publiskajai uzrunai princese gatavojusies vairākas nedēļas.

Kāds Keitas Midltones draugs medijam "The Times" atklājis, ka princese pati rakstījusi katru vārdu savā uzrunā. Tās publiskošanai ģimenē gaidīts īstais brīdis, jo primāras bijušas bērnu intereses. Keitas paziņojums zināmā mērā ietekmējis visu trīs bērnu Lieldienu brīvdienas skolā. Ar personisku uzrunu nācijai princese vēlējusies beidzot pielikt punktu visām spekulācijām ap viņas veselības stāvokli un mīklaino pazušanu no sabiedrības acīm.

"The Sun" raksta, ka pēc video nonākšanas tautās Viņa Majestāte paudis "lepnumu par Katrīnas drosmi". Slimība abus esot satuvinājusi vēl vairāk.

"Delfi" jau vēstīja, ka nedēļas nogalē gan Velsas princese, gan princis Viljams ar Kensingtonas pils pārstāvju starpniecību izplatīja paziņojumu, kurā pauž pateicību par jūtamo lielo atbalstu no tautas. Keitas atklātība aizkustinājusi daudzus, tomēr tā nav spējusi pilnībā iznīdēt jaunu sazvērestības teoriju rašanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!