Foto: Privātais arhīvs

Nule apritējušas pareizticīgajiem svarīgās 40 dienas, kopš Kremļa opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija nāves Krievijas cietumā. Navaļniju kapsētā Maskavā apglabāja 1. martā, bet joprojām turp plūst cilvēku straumes. Zīmīgajā dienā kapos ieradās arī Navaļnija māte Ludmila un viņa sievas Jūlijas Navaļnijas mamma Alla Abrosimova. Abrosimova atklājusi, ka 9. martā savā pastkastē atradusi vēstījumu no Alekseja, kas ticis izsūtīts 16. februārī – tieši viņa nāves dienā, vēsta "Meduza".

Alekseja un Jūlijas Navaļniju mātes atkal satikušās Maskavas Borisovas kapsētā, kur pauda pateicību visiem tiem, kas joprojām sēro par opozicionāra nāvi kolonijā Jamalas ņencu autonomajā apgabalā Sibīrijas reģionā. Vēsts par Navaļnija nāvi pasauli pāršalca 16. februārī.

Navaļnija sievasmāte pastāstīja, ka saņēmusi Alekseja rakstītu ziņu no kolonijas. Tā bijusi pastkartīte ar siltiem vārdiem. Alla Abrosimova to savā pastkastē ieraudzījusi 9. martā, vairāk nekā nedēļu pēc opozicionāra bērēm. "Tajās šausmīgajās dienās bija mana dzimšanas diena. Un 9. martā, pārnākot mājās no piemiņas dievkalpojuma, es atvēru pastkastīti. Tur Aleksejs mani apsveica jubilejā. Bija jau 9. marts, kartīte no kolonijas tika izsūtīta 16. februārī. Tik daudz siltu un maigu vārdu es nekad mūžā ne no viena nebiju saņēmusi," sacīja nelaiķa sievasmāte.

"Vispār es viņu jau pazinu kā lielu romantiķi. Līdzās daudzām viņa labajām īpašībām viņš bija arī ļoti sentimentāls cilvēks, kurš ļoti mīlēja savus tuviniekus un radus. Protams, šī kartīte vienmēr paliks ar mani. Mēs atcerēsimies Alekseju, mīlēsim viņu un centīsimies turpināt viņa iesākto, lai gan šobrīd to ir ļoti grūti darīt," – tā sievasmāte.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Kundze arīdzan atzīmējusi, ka daudz spēka smeļas no Navaļnija mātes Ludmilas. Ludmila Navaļnija ne bez problēmām, bet tomēr izcīnīja tiesības civilizēti apglabāt savu dēlu. Nāves brīdī Navaļnijs bija 47 gadus vecs. Navaļnijs nomira 16. februārī Arktikas cietuma kolonijā. Viņa nāves apstākļi ir neskaidri.

Krievijas varasiestādes apgalvoja, ka Navaļnijs sabrucis sportisko aktivitāšu laikā cietuma pagalmā, un viņu atdzīvināt nav izdevies. Navaļnija komanda paziņoja, ka miršanas apliecībā norādīts, ka viņš miris dabīgā nāvē.

Ne viņa sieva, ne bērni bērēs nepiedalījās, jo iebraukt Krievijā viņiem ir risks. Jūlija Navaļnija jau paziņojusi, ka turpinās vīra un viņa komandas īstenoto cīņu pret diktatora Vladimira Putina režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!