Foto: Publicitātes foto

"Šorīt mūsu stārķa ligzdas tiešraides kamerā pamanīti pirmie viesi. Ceram, ka putni nolems ligzdu apdzīvot arī šogad un sagaidīsim vairāku mazo stārķēnu izšķilšanos,'' raksta "Sadales tīkls". Šogad pirmie stārķi ligzdā sagaidīti 27. martā.

Latvijā ligzdo 4% stārķu no to kopējās populācijas pasaulē jeb aptuveni 13 500 putnu. Gaisvadu elektrolīniju balstos reģistrēts vairāk nekā 8000 stārķu ligzdu, vēsta "Sadales tīkls". Vairāk nekā 60 procenti no Latvijas balto stārķu populācijas dzīvo "Sadales tīkla" infrastruktūrā, tāpēc rūpes par balto stārķi ir viena no uzņēmuma sociālās atbildības prioritātēm, norādīts mājaslapā.

Pagājušajā gadā stārķu pārim pirmā ola ligzdā izšķīlās 21. maija vakarpusē, bet kopumā ligzdā tika perētas piecas olas, taču līdz lidspējas vecumam izauga trīs jaunputni. Kā jau dzīvnieku pasaulē tas mēdz notikt – no diviem vājākajiem atbrīvojās vecāki, visticamāk tāpēc, ka saprata – visus ar barību apgādāt nespēs. Pagājušā gada sausā vasara bija īpašs izaicinājums barības ieguvei.

Daudzgadīgas baltā stārķa ligzdas izmērs diametrā var sasniegt 1,5 metrus, bet tās svars var būt no 500 kg līdz pat divām tonnām. Elektroapgādes infrastruktūra kopumā nav tā drošākā mājvieta putniem, tāpēc "Sadales tīkls" iedrošina un aicina dabas draugus iesaistīties putnu izmitināšanā. Ja ir pieejams lauku īpašums, kurā ir vēlme un iespēja izmitināt stārķu pāri, risinājums var būt mākslīgi izveidotas stārķa ligzdas pamatnes izvietošana, piemēram, uz saimniecības ēkas jumta vai speciāli tam domāta staba. Ieteikumi pamatnes veidošanai pieejami Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) mājaslapā.

Stārķu ligzdas piedzīvojumiem var sekot līdzi "YouTube" kanālā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!