Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Anglis Džons Tinisvuds pasludināts par pasaulē vecāko dzīvo vīrieti – Merisaidas grāfistē dzīvojošajam vīrietim ir 111 gadu, vēsta BBC.

Cienījamo vecumu sasniegušais vīrs, kam 5. aprīlī bija 111 gadu un 223 dienas, savu ilgo mūžu skaidro ar tradicionālajiem britu ēdieniem – sirmgalvis piektdienās ēdot zivi ar kartupeļiem, bet jaunībā regulāri devies pārgājienos.

Tinisvuds šobrīd dzīvo veco ļaužu pansionātā Sautportas pilsētā. Citiem viņš iesaka "trenēt prātu un it visā ievērot mērenību".

Vīrs, kuram pirms tam piederēja vecākā dzīvā vīrieša tituls, venecuēlietis Huans Visente Peress Mora otrdien, 2. aprīlī, nomira 114 gadu vecumā.

Jaunais vecākā cilvēka titula nesējs, kaismīgs Liverpūles futbola kluba fans, dzimis Sautportā 1912. gada 26. augustā.

Kā vēsta BBC, Tinisvuds ar sievu Blodvenu iepazinās Otrā pasaules kara laikā, abi salaulājās 1942. gadā. Gadu vēlāk piedzima abu meita Sjūzena.

Foto: Wikipedia

Džona un Blodvenas laulība ilga 44 gadus – līdz pat Blodvenas nāvei 1986. gadā. Tinisvuds līdz pat pensijai 1972. gadā strādājis lielos uzņēmumos – "Royal Mail", "Shell" un "BP".

Sirmgalvis saka, ka neievērojot nekādu īpašo diētu, turpinot piektdienās baudīt savu mīļāko ēdienu – fritētu zivi ar ceptiem kartupeļiem.

Tiem, kuri vēlas ilgu mūžu un stipru veselību, Džons iesaka "nekad nepārslogot organismu", kā arī labi satikt ar līdzcilvēkiem.

"Cilvēki ir ļoti dažādi," BBC citē Tinisvudu. "Šīs atšķirības mums jāprot izmantot savā labā, citādi cietīsim neveiksmes."

4. aprīlī Džonam Tinisvudam tika izdots Ginesa rekordu grāmatas sertifikāts. Vīrieša atbilstību rekordam apstiprināja Ginesa rekordu grāmatas vadošais gerontoloģijjas konsultants Roberts Jangs un gerontoloģijas pētnieciskās grupas locekļi.

Par pasaulē vecāko dzīvo sievieti šobrīd tiek uzskatīta spāniete Marija Branjasa Morera, kas nesen nosvinējusi 117. dzimšanas dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!