Foto: Shutterstock

Vairāk nekā divdesmit gadus Patriss Ranners, 57 gadus vecs kanādietis, pelnīja miljonus, solot cilvēkiem bagātību un laimi, vēsta BBC. Viss, kas Rannera "klientiem" bija jādara, pastā jāatsūta nauda. Un tad, redz, dzīvē viss nokārtosies. Šādā veidā viņš naudu izvilināja no 1,3 miljoniem amerikāņu. Kopā šī izstrādātā biznesa stratēģija viņam ienesa 175 miljonus dolāru lielu peļņu.

2023. gada jūnijā zverinātie atzina Ranneru par vainīgu vairākās apsūdzībās, kas bija saistītas ar viņa naudas izvilināšanas plānu. Par nodarījumiem viņam tika piespriests desmit gadus ilgs cietumsods. "Patrisa Rannera ekstravagantajam dzīvesveidam, ko sedza miljoniem vecāku un neaizsargātu amerikāņu, ir pienācis gals," sacīja ASV pasta inspektors Kriss Nīlsens. Viņš nodēvēja desmit gadu termiņu par "atbilstošu sodu".

Saskaņā ar varasiestāžu teikto, Ranners vadīja blēdīgo stratēģiju visu tās darbības laiku. Tomēr viņam bija arī sazvērnieki, kas palīdzēja ar ikdienas pienākumiem.

Blēža stratēģija bija šāda – miljoniem cilvēku saņēma vēstules no Rannera un viņa domubiedriem, melīgi apgalvojot, ka viņi it kā ir korespondenti labi zināmiem ekstrasensiem Marijai Divālai un Patrikam Gerinam.

Prokurori ziņo – vēstulēs solīts, ka ar viņu palīdzību, cilvēks dzīvē varēs sasniegt vēlamo labklājību. Saņēmēji galvenokārt bija gados vecāki vai arī īpaši neaizsargāti amerikāņi. Viņiem vēstulē norādīja, ka apmaiņā pret "astrālo gaišreģa prognozi", cilvēkam tik vien kā jāatsūta nauda.

Kad nu upuris maksājumu bija veicis, viņš tika "bomabrdēts" ar papildu lūgumiem un vēstulēm, teic prokurori. Blēži katru nedēļu izsūtīja tūkstošiem gandrīz identisku vēstuļu.

ASV Tieslietu ministrija paziņoja, ka Ranners izmantoja vairākus Kanādā un Honkongā reģistrētus čaulas uzņēmumus, lai slēptu savu līdzdalību. Tikmēr pats dzīvoja ārzemēs – tostarp Francijā, Kostarikā, Spānijā un Nīderlandē.

Viņš gan noliedz, ka būtu pārkāpis likumu. 2023. gada intervijā ar "Walrus Magazine" blēdis minēja, ka tas, ko viņš pastrādājis, "varbūt nav morāli, varbūt tās ir muļķības... Bet tas nenozīmē, ka tā ir krāpšana". Viņš pat lepojas ar savu spēju pārliecinoši rakstīt, sakot, ka varētu "pievērst kāda uzmanību tik labi, ka pēc pāris minūtēm cilvēks jau nosūtītu naudu, lai saņemtu preci no uzņēmuma, par kuru nekad nav dzirdējis".

Blēdis tika notiesāts par sazvērestību, veicot pasta un elektronisko krāpšanu. Astoņas apsūdzības izvirzītas pasta krāpniecībā, četras – par sazvērestību, lai veiktu naudas atmazgāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!