Foto: Publicitātes foto

Nedēļas nogalē, 20.–21. aprīlī, aizvadīts populārās galda spēles "Catan" jeb "Katanas ieceļotāji"18. Latvijas čempionāts. Pasākums pulcēja lielāko dalībnieku skaitu, kāds pieredzēts Latvijas galda spēļu čempionātu vēsturē, vēsta rīkotāji.

Katanas ieceļotāju Latvijas čempionāts ir Baltijā lielākais galda spēļu čempionāts, ko ik gadu rīko galda spēļu kompānija SIA "Brain Games". Ar katru gadu spēlētāju kopiena pieaug. Pagājušajā gadā dalībnieku skaits pārsniedza 130 cilvēku, bet šogad — jau vairāk nekā 140, kas ir rekords 18 notikušo čempionātu vēsturē.

"Catan" ir populārākā čempionātu galda spēle ne tikai Latvijā, bet, iespējams, visā Eiropā. Latviski pazīstama arī kā "Katanas ieceļotāji" — tā ir iecienīta ģimenes galda spēle, kurā četri spēlētāji sacenšas jaunas salas apgūšanā, vācot resursus, būvējot ciematus un krājot uzvaras punktus. Baltijā ir pārdots vairāk nekā 100 000 spēles eksemplāru, ieskaitot paplašinājumus, stāsta "Brain Games" mārketinga vadītājs Oskars Valtenbergs.

Par 18. "Catan" Latvijas čempionu kļuva spēlētājs ar segvārdu "robijs", kurš divu dienu garumā sīvās cīņās uzrādīja labākos rezultātus. "Sajūtas ir savādas, vēl nav īsti nosēdies šis viss," pēc uzvaras teica "robijs". "Par čempionātu uzzināju pirms divām dienām," atklāja nu jau Latvijas čempions. Kopumā viņš ļoti atzinīgi vērtēja čempionāta konkurenci, norādot, ka turnīrā piedalās daudz augsta līmeņa spēlētāju. Līdz ar uzvaru viņš iegūst tiesības pārstāvēt Latviju "Catan" Pasaules čempionātā, kas notiks 2025. gada pavasarī.

"Liels prieks, ka ik gadu mūsu čempionāti kļūst arvien lielāki un dalībnieku skaits pakāpeniski turpina augt! Turklāt aug ne tikai čempionāta izmērs, bet arī kopējais spēles līmenis," sacīja "Brain Games" čempionātu organizators Jānis Bernāns. "Šogad čempionāts bija ļoti aizraujošs. Skaistas spēles, neticamas uzvaras, sāpīgi zaudējumi — vienkārši sakot, bija pilns emociju spektrs."

"Catan" ir spēle, kas aizsāka arī "Brain Games" stāstu, kad 2004. gadā trīs draugi to atveda no ASV. Tā tika spēlēta tik daudz, ka tika nolemts spēli izdot Baltijas tirgum, tā dibinot uzņēmumu, kurš šogad svin savu 20 gadu jubileju.

Pavasarī norisinājās arī citi galda spēļu čempionāti. Pirms nedēļas, 13. aprīlī, Krišs Kauķis kļuva par 15. "Carcassonne" Latvijas čempionu un rudenī pārstāvēs Latviju pasaules čempionātā Vācijā. Savukārt martā par pirmo "6. ņem!" Latvijas čempionu kļuva Andris Avsjukovs, kurš pārstāvēs Latviju arī pirmajā spēles pasaules čempionātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!