Foto: Vida Press

Britu seriāls "Baby Reindeer" ("Briedēns") kļuvis par "Netflix" sensāciju – nonākot ekrānos 11. aprīlī, to jau noskatījušies miljoniem cilvēku. Arī Latvijā tas jau vairākas nedēļas nepamet skatītāko filmu topa pirmo vietu. Seriāla galvenās varones Martas prototips ir Fiona Hārvija, un viņa nav spējusi klusēt. Fiona sniegusi interviju Pīrsam Morganam un sola tiesāties ar seriāla idejas autoru Ričardu Gadu.

Ričards Gads ir skotu izcelsmes rakstnieks, aktieris un komiķis. Tieši viņa paša piedzīvotais – vīrieti vajājusi psihiski nelīdzsvarota pielūdzēja – kļuva par pamatu lugai, no kā vēlāk tapa arī skandalozais "Netflix" seriāls. Ričards Gads tajā arī iemieso galveno tēlu - komiķi un bārmeni Deniju, kuram uzrodas ārprātīga stalkere Marta.

Tiem, kas seriālu jau redzējuši, nav jāpaskaidro – notikumi attīstās strauji un vairāk atgādina psiholoģisku trilleri, nevis mīlasstāstu. Marta ir korpulenta un mutīga dāma, pret kuru visai jauki attiecas bārmenis Denijs. Taču Marta pārprot viņa cilvēciskumu, un notikumi ved arvien lielākās šausmās. Denijs saņem simtiem e-pastu un telefona ziņu katru dienu un sāk dzīvot Martas izdomātā pasaulē. Kad Denija pacietība izsīkst, viņš Martu nodod policijai; sievieti notiesā. Taču ar to nekas nebeidzas...

Likumsakarīgi, ka seriāla fani izmisīgi vēlējās noskaidrot, kas tad ir īstā Marta. Jo vairāk tāpēc, ka luga un seriāls balstīts uz patiesiem notikumiem, piepušķojot tikai detaļas. Un Marta arī atradās.

Fiona Hārvija sniegusi garu interviju britu TV žurnālistam Pīrsam Morganam, kurā noraida apsūdzības, ka viņa būtu uzmākusies Ričardam Gadam. Hārvija pošas sūdzēt tiesā gan Gadu, gan arī "Netflix".

Intervijā viņa paziņoja, ka pašu seriālu nav redzējusi, taču pirms vairākiem gadiem noskatījusies Gada monoizrādi, kuras pamatā bija viņa autobiogrāfiskā luga par attiecībām ar stalkeri. 2019. gadā šī luga ieguva divas Lielbritānijas teātra aprindās augstu vērtētas balvas. Jau skatoties izrādi, Hārvija sapratusi, ka runa ir par viņu.

Intervijā Morganam sieviete pauda, ka Ričardu Gadu gan pazīst, taču seriālā atainotais neesot patiesība. Hārvija apgalvo, ka daudzos e-pastus un ziņas Gads pats ir izdomājis. "Es domāju, ka viņam ir garīgi traucējumi," intervijā izteicās Hārvija.

Ilgstoši tincināta no Morgana puses, Hārvija vispēdīgi atzinās, ka ir rakstījusi Gadam vēstules, taču ne tik masveidīgi, kā to viņš pasniedz. "Iespējams, bija daži e-pasti un pāris ar roku rakstītas vēstules," sacīja Martas prototips, "taču man nav nekāda sakara ar pārējām vēstulēm".

Seriāla skatītāji varēja redzēt, ka Marta savas netīrās virtuves atvilktnē glabā vairākus mobilos tālruņus. Intervijā Hārvija to nenoliedz, sakot, ka izmanto "apmēram četrus telefonus saziņai ar dažādiem cilvēkiem".

Sarunā Hārvija arīdzan apstiprināja, ka patiešām ar Gadu iepazinusies Londonas krogā "The Hawley Arms" un ka viņa devusi puisim iesauku Briedēns.

"Baby Reindeer" fanu vidū jautājumus rada paša Gada klusēšana par Hārvijas iznācienu televīzijā. Viņš nav komentējis nedz viņas izteikumus, nedz apgalvojumus, ka seriāla sižeta līnijā, iespējams, ļoti pārspīlējis ar Martas nodarījumiem. Arī kompānija "Netflix" nav komentējusi Hārvijas sacīto un nav reaģējusi uz draudiem sūdzēt straumēšanas platformu tiesā par apmelošanu.

Seriāls uz ekrāniem nonāk laikā, kad Lielbritānijas policija ceļ trauksmi saistībā ar stalkošanas gadījumu būtisku pieaugumu. Lielbritānijas Nacionālais statistikas birojs paziņojis, ka Anglijā un Velsā apmēram 2,5 miljoni cilvēku katru gadu cieš no stalkeriem. Stereotipu dēļ tiek pieņemts, ka biežāk vīrieši ir uzmācīgi attiecībā pret sievietēm, taču "Baby Reindeer" parāda, ka arī vīrieši var ciest no uzmācīgām sievietēm.

Kritiķu kopiena "Rotten Tomatoes" jauno seriālu vērtē atzinīgi – 97% atsauksmju ir pozitīvas. Savukārt psihologi un terapeiti visā pasaulē nu pievērsušies stalkošanas tematam. "Šis seriāls uzdod jautājumus, kādus ne katrs uzdrošinātos vaicāt. Piemēram, kāpēc dažus cilvēkus skar vardarbība, bet citus ne. Šis seriāls nepārnes atbildību uz upuri, taču cenšas izskaidrot būtību," teikts kādā atsauksmē.

Fionas Hārvijas un Pīrsa Morgana sarunu viņa "YouTube" kanālā dažās dienās noskatījušies jau gandrīz 10 miljoni cilvēku, kļūstot par apspriestāko tematu seriālu cienītāju vidū.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!