Fоtо: Kadrs no video

(Ziņa papildināta ar "Temu" pārstāvja komentāru.) Arī Latvijā lielu popularitāti guvusi vietne "Temu" – tikai pirms diviem gadiem Ķīnā dibināta tiešsaistes iepirkšanās platforma, kas piedāvā sevišķi lētas preces. Sociālajos tīklos plašu rezonansi izsaucis video, kā tad notiek darbs ar sūtījumiem "Temu" loģistikā.

Video, kas vietnē "X" publicēts 16. maijā, īsā laikā guvis jau teju 30 miljonus skatījumu. Videomateriāls filmēts Ķīnā. Tieši šādos apstākļos norit darbs pie klientu sūtījumiem.

Dabas draugi jau vairākus gadus ceļ trauksmi par pasaulē tik populāro "štruntu" tirgu – nopērkamās mantas un drēbes ir lētas, to ir daudz, bet nereti tās lietotājam izrādās noderīgas vien ļoti īsu brīdi. Bezatbildīga iepirkšanās būtiski ietekmē klimatu un vidi, taču zemo cenu vilinājums izrādās nepārvarams daudziem. "Temu" ir tikai viena no platformām, kas piedāvā sevišķi zemas cenas dažādiem ikdienas nieciņiem, kas darināti no plastmasas un dabā nesadalās.

"Videoklipā redzamā noliktava nekādā veidā nav saistīta ar "Temu". Tā ir dezinformācija, kas cirkulē tiešsaistē," portālam "Delfi" pirmdien, 20. maijā, paskaidroja Elizaveta Šulindina, kura pārstāv uzņēmuma intereses.

"Temu" biznesa modelis ļāvis tam kļūt populāram patērētāju vidū, taču radījis bažas par klientu datu drošību, intelektuālā īpašuma pārkāpumiem, produkcijas kvalitāti, kā arī mokošiem darba apstākļiem uzņēmumā nodarbinātajiem.

Vietnes biznesa modelis paredz piedāvāt tikai tādas preces, kuru cena ir zemāka par "AliExpress" platformā piedāvāto. Ja vairāki pārdevēji piedāvā vienu un to pašu preci, "Temu" savā lapā izvietos to, kuru cena ir viszemākā.

"Temu" ir Ķīnas uzņēmuma "PDD Holdings" īpašums. Uzņēmums sākotnēji tika reģistrēts Kaimanu salās, bet 2023. gadā pārcēlies uz Dublinu. Īsā laikā vietne sāka darboties visā pasaulē. Tās lietotāju skaits ASV šogad februārī sasniedza 100 miljonus, bet visā pasaulē ik dienu lapā iepērkas ap 420 miljoniem cilvēku.

Jau drīz pēc dibināšanas sākās tiesvedības starp "Temu" un tās galveno konkurentu "Shein". "Shein" apgalvo, ka "Temu" produktu aprakstos un attēlos izmanto "Shein" veidotus materiālus, kas aizsagrāti ar autortiesībām. Vēl vismaz 8000 ražotāju slēguši ekskluzīvus līgumus ar "Shein", taču viņu preces nez kādēļ atrodamas arī "Temu" klāstā.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !