Foto: Ilona Žīgure

Godinot senas viduslaiku tradīcijas, 18. maijā Raunā tiks svinēta Viduslaiku diena Ronnenburgā. Pasākums jau trīspadsmito gadu tradicionāli norisināsies maija trešajā sestdienā Raunas viduslaiku pils teritorijā. Svētkos likts uzsvars uz aktivitātēm, kas palīdz šodienas cilvēkam iepazīt viduslaiku cilvēku dzīvesveidu.

Apmeklētāji varēs iepazīties ar tā laika amatniecību, karošanas tehnikām un ieročiem. Apskatīt Raunas viduslaiku pilsdrupas, kuras ir vienas no vislabāk saglabātajām pilsdrupām Latvijā. Katru gadu tās apmeklē liels skaits pašmāju un ārvalstu tūristi. Pils un ar to saistītā sadzīve laika gaitā ir veidojusi un ietekmējusi turpmāko Raunas attīstību. Visas dienas garumā Rauna pārtaps par viduslaiku pilsētiņu Ronnenburgu. Pasākuma viesus sagaidīs pils mūks, kura tēlā iejutīsies aktieris Imants Strads.

18. maijā no pulksten 9.30 līdz 15 apmeklētāji visi aicināti iegriezties Raunas pilsdrupu torņa pakājē, kur norisināsies gadatirgus. Būs iespēja iegādāties mājražotāju, amatnieku, zemnieku un stādu audzētāju sagādāto produkciju.

Pasākuma laikā varēs piedalīties vēstures izpētes un rekonstrukcijas kluba "Rodenpoys" (tulkojumā no līvu valodas "Dzelzs dēls") piedāvātajās aktivitātēs. Darbosies ādas apstrādes meistarklase un podniecības darbnīca. Būs iespēja piemērīt bruņas un izmēģināt viduslaiku ieročus. Tiks demonstrēti zobencīņu paraugdemonstrējumi.

Foto: Privātais arhīvs

No pulksten 10 līdz 15 lieliem un maziem Ronnenburgas apmeklētājiem svētku organizatori būs sagādājuši iespēju izspēlēt "Lielās koka spēles", tādas kā labirinta biljards, makšķerēšana, satausti-atrodi u.c.Pils pagalmā darbosies fotospogulis. Būs iespēja aplūkot Raunas audēju rokdarbu izstādi, vizināties ar zirgu un poniju. Pilsdrupu tornī būs apskatāma vēsturiska ekspozīcija.

Svinību laikā pilsdrupu estrādes teritorijā, "Viduslaiku ķēķī", Raunas uzņēmēji Ronnenburgas viesiem piedāvās viduslaiku tradīcijās gatavotu maltīti. Pateicoties vietējo uzņēmēju ieguldījumam, ēdienu tirdzniecības nodrošināšanai tiks izmantotas Šmitu ģimenes galdniecībā izgatavotās viduslaiku nojumes, informē pasākuma organizatori.

Foto: Privātais arhīvs

No pulksten 11 līdz 12 pilsdrupu estrādē varēs vērot amatierkolektīvu priekšnesumus. Uzstāsies Raunas pamatskolas dejotāji, deju kopa "Trejdeviņi" un dāmu deju kopa "Kņopienes". No pulksten 12 līdz 15 muzicēs grupa "Maskačkas spēlmaņi".

Skolas dīķī no pulksten 10 līdz 15 pirmo reizi Raunas viduslaiku dienas viesiem tiks piedāvāts izbrauciens ar autentiski būvētu 10. gadsimta ozolkoka vikingu kuģi "Uxkull". Kuģis ir deviņus metrus garš un 2,3 metrus plats.

Savukārt vakarpusē no pulksten 19 Muzeju nakts ietvaros Raunas Kultūrvēsturiskā mantojuma centra izstāžu zālē Rīgas ielā 2 varēs apskatīt izstādi "Kordziedāšanas tradīcija Raunas pagastā". Savukārt dienas izskaņā pulksten 21 Raunas iedzīvotāji un viesi aicināti pilsdrupu pakājē kopīgi noklausīties Mārča Auziņa solokoncertu.

Pasākumi Viduslaiku dienas ietvaros Raunā ir gan maksas, gan bezmaksas. Papildus informāciju un pasākuma programmu var atrast Smiltenes novada pašvaldības mājas lapā smiltenesnovads.lv un sociālā tīkla "Facebook" lapā "Raunas pagasts".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!