Foto: AP/Scanpix/LETA

Jaunās banknotes ar karaļa Čārlza III portretu nonākušas apgrozībā, taču paies vēl kāds laiks līdz tās biežāk būs sastopamas iedzīvotāju maciņos, vēsta BBC. Uz banknotēm attēlotā karaļa portreta pamatā ir 2013. gadā uzņemta fotogrāfija.

Jaunās banknotes pakāpeniski aizstās bojātajās banknotes. Kā arī tās tiks emitētas tad, kad palielināsies pieprasījums. Karalis Čārlzs ir tikai otrais monarhs, pēc Elizabetes II, kura portrets attēlots uz šīm banknotēm.

Vēl joprojām Anglijā apgrozībā izmanto esošās 5, 10, 20 un 50 sterliņu mārciņu banknotes, kuras rotā aizsaulē aizgājušās karalienes Elizabetes portrets. Taču banknošu otrā pusē attēloto personību – Vinstona Čērčila, Džeinas Ostinas, Džozefa Melorda Viljama Tērnera un Alana Tjūringa – portreti nav mainījušies. Banknotes Skotijā un Ziemeļīrijā rotā citi attēli nevis monarha profils.

Pirmās banknotes ar Čārlza portretu tika izprintētas jau pagājušajā gadā. Ilgais starplaiks bija nepieciešams, lai atjauninātu skaidras naudas bankomātus un tie spētu atpazīt jauno dizainu.

Arī pats Karalis tika apdāvināts ar pilnu zemākās sērijas numuru banknošu komplektu, sekojot tradīcijai, ka monarhs saņem pirmo jauno banknošu emisiju.

Lai arī karaļa portrets tikai nupat nonācis uz banknotēm, skaidras naudas apgrozība lēnām izzūd. Anglijas Bankas vadītājs Endjū Beilijs sacījis: "Mēs zinām, ka daudziem cilvēkiem skaidra nauda vēl joprojām ir svarīga, un mēs esam apņēmušies nodrošināt banknotes tik ilgi, cik sabiedrība tās pieprasīs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!