Foto: Vida Press

Skotu sieviete Fiona Hārvija, kura iespējami iedvesmojusi seriāla "Baby Reindeer" ("Briedēns") tēlu Martu, iesūdzējusi tiesā "Netflix" par apmelošanu, nolaidību un privātuma pārkāpumiem, vēsta BBC. Viņa apsūdzībā apgalvojusi, ka "Netflix" brutāli melojis vairāk nekā 50 miljoniem skatītāju visā pasaulē un pieprasījusi 170 miljons dolāru (157 miljoni eiro) lielu kompensāciju.

Sieviete apgalvo, ka viņa seriālā melīgi demonstrēta kā notiesāta noziedzniece, kas pavadījusi laiku cietumā par vajāšanu. "Netflix" solījies sevi aktīvi aizstāvēt tiesas prāvā, kā arī aizstāvēs šova radītāja, komiķa Ričarda Gada tiesības "izstāstīt savu stāstu".

Gads sarakstīja seriālu pats par savu pieredzi, kad strādājis bārā un viņu vajājusi sieviete ar kuru turpat iepazinies. Viņš jau iepriekš vērsās pie faniem ar lūgumu, lai viņi necenšas identificēt īsto Martu.

Seriāla sākuma titros minēts, ka stāsts balstīts uz patiesiem notikumiem, kā arī minēts, ka "daži notikumi, personāži, vārdi, dialogi, notikumu vietas ir izdomātas dramaturģijas nolūkos." Ne Gadsa, ne Hārvijas īstie vārdi seriālā nav izmantoti, kā arī "Netflix" nav apstiprinājuši, ka Martas tēls ir Hārvijas kundze.

Pagājušajā mēnesī "Netflix" izpilddirektors Bendžamins Kings sacīja, ka seriāls ir "acīmredzami patiess stāsts par šausminošo vardarbību, no kuras rakstnieks un galvenais varonis Ričards Gads cieta notiesāta stalkera dēļ".

Hārvija savā lietā apgalvo, ka "Netflix" nav darījuši "burtiski neko", lai apstiprinātu, ka Gada stāsts ir patiess. Hārvija kundze arī noliedz, ka būtu seksuāli uzbrukusi seriāla veidotājam. Tiesas dokumentos apgalvots, ka "Netflix" "stāstīja melus, jo tas bija labāk nekā patiesība, un tieši šādi stāsti pelnīja vairāk naudu".

Hārvija ir pozitīvi noskaņota par savas taisnības panākšanu tiesā. Viņas advokāts ir pārliecināts, ka seriāla Marta ir balstīta viņa klientes dzīves stāstā. Savākti arī pierādījumi, ka Hārvijai nav nevienas ierosinātas krimināllietas.

Hārvija stāstījusi, ka, kopš seriāla iznākšanas, viņa saņēmusi vairākus nāves draudus. Viņai ir bail iziet no mājas un pārbaudīt ziņas, kā arī viņa "kļuvusi ārkārtīgi noslēgta un izolēta, baidoties no sabiedrības."

Tiesas prāvā teikts, ka daži reālās dzīves komentāri, ko viņa teikusi Gada kungam, piemēram, tvīts, ko viņam nosūtīja 2014. gadā, ir izmantoti seriāla dialogos.

Vairāk par seriālu un interviju ar Fionu Hārviju, seriāla īsto Martu, vari lasīt šeit!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!