Foto: Shutterstock

Japāņu mākslinieks Hokusai ir slavens ar mākslas darbu sēriju "Trīsdesmit seši skati uz Fudzi kalnu". Dažus gadsimtus vēlāk majestātiskais kalns joprojām liek elpai aizrauties, kas, protams, nozīmē, ka šo elpas trūkumu grib izjust arī milzum daudz tūristu, kuri, tāpat kā kādreiz Hokusai, cenšas Fudzi kalnu iemūžināt – šoreiz fotogrāfijās. Lai ainavu nekas neaizēnotu, plānots nojaukt gandrīz jau pabeigtu daudzdzīvokļu ēku.

Cilvēki vēlas redzēt Fudzi kalnu tā, lai skatam nekas netraucē. Tamdēļ nekustamā īpašuma attīstītāji šonedēļ piekrita nojaukt gandrīz jau pabeigtu daudzdzīvokļu namu Tokijas rietumos, jo tas skatienam liedza pilnībā izbaudīt Fudzi kalna burvību. Nama "Sekisui House" izstrādātāji skaidroja, ka "nepietiekami ņemta vērā ietekme uz ainavu", ziņo "The Guardian".

Kalna popularitāte rada problēmas arī citviet Japānā, tamdēļ varas iestādes ir uzstādījušas barjeras, lai bloķētu piekļuvi populārām vietām, no kurām cilvēki labprāt uzņem foto. Tas tāpēc, ka daudzi tūristi uzvedas visai neatbilstoši.

Fudzi kalns ir 3776 metrus augsts un ir aktīvs vulkāns – pēdējo reizi izvirda 1707. gadā un dēvēts par vienu no labāk zināmajiem kalniem pasaulē. Tā kā kalns ir tik atpazīstams, jo īpaši uzplaucis pieprasījums tūristu vidū, kopš Japāna atcēla ceļošanas ierobežojumus pēc Covid-19 pandēmijas. Tā kā Japānai ir laba reputācija gan saistībā ar viesmīlību un drošību, gan kulinārajiem baudījumiem un dabas šarmu, vairāk nekā trīs miljoni cilvēku apmeklēja Japānu martā un aprīlī.

Sagaida, ka Japāna šogad varētu pārspēt iepriekš uzstādīto rekordu, kad 2019. gadā valstī viesojās 31,9 miljoni ceļotāju. Ceļojuma laikā palaist garām Fudzi kalnu šķietami būtu tas pats, kas nepalūrēt uz Eifeļa torni Parīzē vai piramīdu Ēģiptē. Par īpaši pārvērtētiem tūrisma objektiem vari lasīt šeit.

Tūrima pieplūduma dēļ šomēnes Fudžikavagučiko pilsētā izvietota sēta no tīkliem, lai vismaz daļēji atturētu cilvēku barus, kas cenšas iemūžināt kalnu. Tas vajadzīgs, jo saņemts daudz sūdzību par to, ka apmeklētāji piegružo un pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus. Tomēr cilvēki tīklos veido gana lielus caurumus, lai rastu vietu telefona kamerai un tik un tā skatu iemūžinātu.

Plāns ir veidot jaunu barjeru no izturīgāka materiāla – tuvējās pilsētas varas iestādes paziņojušas, ka līdz mēneša beigām uzcels augstu metāla žogu, jo cilvēki ar telefoniem stāv ceļa vidū un apgrūtina satiksmi tikai tamdēļ, lai nofotgrafētu. Lai ierobežotu cilvēku plūsmu, tiem, kuri vēlas doties pārgājienā uz Fudzi virsotni vai vismaz vienu no tās augstākajiem posmiem, drīzumā būs jau iepriekš jāveic rezervācija un jāmaksā 12 eiro (¥ 2000).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!