Foto: Shutterstock

Vairākās Aizkraukles un Balvu novada izglītības iestādēs norisinājās pilotprojekts, kurā maija mēnesī 1500 meitenēm no 11 līdz 19 gadiem tika nodrošinātas bezmaksas sieviešu higiēnas preces. Rezultāti liecina, ka Latvijas reģionos pieprasījums pēc bezmaksas higiēnas produktiem ir daudz lielāks nekā Rīgā vai Jūrmalā, kur skolās šādas preces jau pieejamas. Visvairāk higiēnas preču tika patērētas pagastos, kas skaidrojams ar zemāku ienākumu līmeni un ierobežotu mazumtirdzniecības punktu skaitu. Pamanīta arī biedējoša tendence – daudzām meitenēm trūkst informācijas par reproduktīvas veselības jautājumiem, kas atkārtoti raisījis jautājumus par veselības mācības nepieciešamību skolās.

"Lielākajai daļai skolnieču tas bija pārsteigums, ka vienu dienu ieejam tualetē un tamponi, kā arī higiēnas paketes pieejamas pilnīgi visiem. Vairākām manām draudzenēm iepriekš ir bijusi pieredze, ka stundas laikā jāzvana kādam, lai palīdz, atnes higiēnas preces, jo negaidīti sākušās mēnešreizes. To izdarīt ir grūti, meitenēm ir kauns, jo šis ir ļoti sensitīvs temats, par kuru nav vēlmes runāt ar skolotāju vai medmāsu. Preču pieejamība tualetēs noteikti palīdz ikvienai no mums skolā justies ērtāk un drošāk," stāsta Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas skolniece Estere Appena.

Pilotprojekta galvenais mērķis bija atrast veiksmīgāko veidu higiēnas preču piegādei un izplatīšanai, gatavojoties 2025. gada 1. janvārim, kad valdība potenciāli solījusi preces skolās nodrošināt bez maksas. Pētījumi liecina, ka viena no sešām meitenēm ir kavējusi skolu, jo šīs preces nav varējusi iegādāties ģimenes finansiālo apstākļu dēļ.

Pašu Balvu un Aizkraukles novadu skolnieču skatījumā pilotprojekts ir noritējis veiksmīgi un higiēnas preču pieejamība ir būtiski uzlabojusi meiteņu pašapziņu un drošības sajūtu.

"Salīdzinājumā ar mūsu iepriekšējiem datiem no Rīgas un Jūrmalas, reģionos pieprasījums pēc bezmaksas higiēnas precēm ir lielāks. Īpaši tas vērojams pagastos. To var skaidrot ar dzīves līmeņa un ienākumu atšķirībām, kā arī ierobežoto piedāvājumu, jo reģionos ir ievērojami mazāk mazumtirdzniecības vietu, kur meitenes var brīvi iegādāties preces," stāsta Inete Ielīte, Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkla priekšsēdētāja.

"Vislielākais preču patēriņš ir vērojams tieši pamatskolās. Pēdējos gados runājot par šo iniciatīvu, vairākkārt bijušas diskusijas par preču izvietošanu – vai tām jābūt medmāsas kabinetā vai brīvi pieejamām labierīcībās. Pilotprojekts parādīja, ka, salīdzinājumā ar situāciju, kad higiēnas preces ir atrodamas pie kāda no skolas darbiniekiem, piemēram, medmāsas, to pieprasījums no meiteņu puses bija salīdzinoši neliels.

Pilotprojektā noskaidrojām, ka meitenēm ir svarīga higiēnas preču izvietošana visās izglītības iestādes tualetēs, jo tad var brīvi tām piekļūt un vajadzības gadījumā tās izmantot bez īpašas uzmanības piesaistes. Tas apstiprina iepriekšējos pētījumus, ka meitenes joprojām kautrējas par šiem jautājumiem runāt skaļi un mums nepieciešams darīt visu, lai higiēnas produkti būtu pieejami brīvi, bez starpniekiem."

Jāņem vērā, ka bezmaksas preču pieejamība skolās svarīga ne tikai meitenēm, kuras ir finansiāli mazāk nodrošinātas, bet jebkurai jaunietei. Pusaudžu gados cikls nereti ir neregulārs un mēnešreizes var sākties jebkurā brīdī. Pārvietošanās iespējas it īpaši reģionos ierobežo transporta pieejamība, un meitenes nevar jebkurā brīdī doties pēc higiēnas precēm uz mājām vai tās iegādāties.

Lāsma Līdaka, bērnu ginekoloģe, Latvijas Ginekologu un Dzemdību speciālistu asociācijas prezidente uzsver, ka bezmaksas higiēnas preces skolās ļautu ne tikai atbalstīt meitenes, kuru ģimenēm ir finansiālas grūtības, bet dotu iespēju ikvienai meitenei būt pārliecinātai par savu ikdienu. "Es satieku un redzu daudzas meitenes, kurām ir problēmas ar mēnešreizēm. Pusaudžu gados bieži vien ir grūti paredzēt, kad tās sāksies, tās mēdz būt ļoti stipras un ilgas. Var likties, ka viss jau ir beidzies, bet nākamajā dienā sākas atkal. Dažkārt meitenes ir spiestas kavēt stundas un iet mājās ātrāk, jo nav izdevies izskaitīt, cik higiēnas preces līdz dienas beigām būs nepieciešamas. Tas ietekmē ne tikai viņu komfortu un pašpārliecību, bet arī sekmes. 21. gadsimtā tas ir traģiski un būtu jānovērš."

Pilotprojekts ļāvis atkārtoti secināt, ka ģimenēs un skolās netiek pietiekami runāts par reproduktīvo veselību, radot arī neizpratni par mēnešreizēm un higiēnas precēm. Projekts veicinājis diskusijas un sarunas starp skolniecēm un pasniedzējiem, kā arī skolas medicīnas personālu, skaidrojot, kas ir higiēnas preces, kā arī – kad un kā tās jāizmanto.

"Latvijā ir ļoti izglītotas un veiksmīgas sievietes. Svarīgi, ka jau skolā izveido tādu vidi, lai arī nākamās sievietes līderes saņemtu kvalitatīvu izglītību. Ja viņas labi jūtas mācību iestādē, viņas arī labi mācīsies. Tas attiecas gan uz jaunām meitenēm, gan skolotājām. Mēs pat neiedomājamies, ka nevarētu atrast līdzekļus higiēnas precēm. Tas ir vienkārši jāizdara, jāatrod līdzekļi," apgalvo Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas direktors Andris Priekulis. Viņa vadībā skolā jau ilgāku laiku bezmaksas higiēnas preces pieejamas gan skolniecēm, gan skolotājām.

Skolnieces uzsver, ka būtu pārsteigtas, ja septembrī, atgriežoties skolā, šādas preces labierīcībās atrodamas vairs nebūtu – mēneša laikā šie produkti paspējuši kļūt par ļoti lielu fizisku un emocionālu atbalstu. Tās palīdz pārvarēt kauna sajūtu, lūdzot pēc palīdzības, kā arī trauksmi par cikla sākumu neparedzētā laikā.

Iniciatīvai atbalstu izteikusi gan Labklājības ministrija, gan Saeimas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisija, kas solās valdības dienas kārtībā iniciatīvu turpināt virzīt tālāk.

Inete Ielīte min, ka pilotprojekta rezultāti, tajā skaitā nepieciešamo preču apjoms, sadarbībā ar Labklājības ministriju un Veselības ministriju Finanšu ministrijā tiks iesniegti līdz jūnija beigām, bet to saskaņošanu paredzēts pabeigt līdz augusta beigām. Valdība pieņems lēmumu septembrī, un budžeta portfelī iniciatīvu šobrīd paredzēts iekļaut jau oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!