Foto: AFP

Miris Bangladešas bende Šahdžahans Bhuijans (attēlā pirmais no labās puses), kurš pakāra gan sērijveida slepkavas, gan politiķus un par savu rūpalu pat sarakstījis grāmatu, ziņo BBC.

Bangladešas bende izpildījis 26 nāvessodus, bet daži lēš, ka to skaits pārsniedz 60. Viņš kļuva par bendi laikā, kad pats izcieta 42 gadu cietumsodu par laupīšanu un slepkavību.

Motivācija bendes amatam bija gluži vienkārša – viņš gribējis samazināt periodu, kas jāpavada aiz restēm, tamdēļ brīvprātīgi pieteicās nāvessodu izpildei. Tas arī atmaksājās, jo pērn Bhuijans tika atbrīvots desmit gadus pirms termiņa beigām.

Starp tiem, kas mira no viņa rokas, bija arī militārpersonas, kuras tika atzītas par vainīgām valsts dibinātāja šeiha Mudžibura Rahmana nogalināšanā (viņš bija pašreizējā premjerministra tēvs). Viņš arī izpildīja nāvessodu diviem bangladiešu politiķiem, kuri apsūdzēti kara noziegumos, kā arī sērijveida slepkavam Eršadam Šikderam.

Bangladešas bende savu amatu vienmēr aizstāvējis, sakot: "Ja es viņus nepakāršu, to darīs kāds cits." Šī gada sākumā viņš arī izdevis grāmatu par savu pieredzi – tajā viņš cita starpā paskaidrojis pašu pakāršanas procedūru. Grāmata jau piesaistījusi ievērojamu uzmanību.

Bendem bijusi arī visai "interesanta" personīgā dzīve – pēc iznākšanas no cietuma viņš apprecēja 50 gadus jaunāku sievieti, bet vien uz īsu brīdi, jo pāris saskārās ar juridiskiem sarežģījumiem.

Savas nāves brīdī bende bija 74 gadus vecs. Pēc sūdzībām par sāpēm krūtīs viņu nogādāja slimnīcā, kur viņš devās mūžībā.

Nāvessods Bangladešā ir likumīgs soda veids ikvienam, kas ir vecāks par 16 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!