Foto: DELFI

Simtiem devītklasnieku nosvin izlaidumu, bet pēc tam uzzina, ka būs vēl viena ballīte, jo palikuši uz otru gadu. Vidusskolu un ģimnāziju prasības valsts eksāmenu un iestājpārbaudījumu rezultātiem atkal tika mainītas. Izglītību apliecinošo atestātu izsniedza tik vēlu, ka daudzās ārvalstu augstskolās vairs nevarēja iestāties. Kad procesā iejaucās Latvijas premjerministre un Tiesībsargs, problēma atrisinājās. "Delfi" pēta, kas jauns pamatskolu un vidusskolu eksāmenos.

Par visu – pēc kārtas!

  • Kad un kā var uzzināt CE rezultātus?

  • Viens izlaidums, pēc gada – vēl viens? Vai ir kādi citi varianti?

  • Kā iegūt CE vērtējumu agrāk?

  • Kurš rezultāts svarīgāks – valsts eksāmena vai skolas iestājpārbaudījuma?

  • Kas stājies 35% sliekšņa vietā uzņemšanā 10. klasē?

  • Kad un kā var iesniegt apelāciju? Kā rīkoties, ja svarīgs ātrs rezultāts?

Pērn spēkā stājusies jaunā centralizēto eksāmenu rezultātu formula vidusskolās un pamatskolās palēnināja gan pārbaudījumu procesu, gan vērtēšanu un apelācijas gaitu. Attiecīgi – nākotnes plāniem pievienoja nenoteiktību, jo bez atestāta tālāk netikt.

Galu galā izlaidumā skolēni saņem ziedus un dāvanas, vecāki tērē iespaidīgas summas, bet neviens nezina, ko īsti svin. Un vai vispār ir, par ko priecāties. Daļā skolu izlaidumi notiek jūlija pirmajās dienās, kad jau būs zināmi vērtējumi. Tomēr daudzviet negribēja "pārvilkt jūniju" – izglītības darbiniekiem sākas ilgi gaidītās astoņu nedēļu brīvdienas...

Informācijas sistēma, kurā apskatīt vērtējumus, pagājušogad nedarbojās, kā nākas. Vairāki skolēni saņēma ziņu, ka ir nokārtojuši eksāmenu. Jaunieši ar prieku nosvinēja izlaidumu, bet pēc tam izrādījās, ka viņi palikuši 9. klasē uz otru gadu. Vēl daļa gala eksāmenu vērtējumu uzzināja pēc mēnesi (un pat ilgāk) ilga apelācijas lēmuma gaidīšanas – viņi nepaguva pieteikties gribētajā koledžā vai vidusskolā. Pēc vairākām "Delfi" publikācijām izglītības ministre solīja koriģēt sistēmu (kas mainījies, lasi turpinājumā).

Cits klupšanas akmens pērn bija vairāku vidusskolu nospraustais bargais CE rezultātu slieksnis, lai iestātos, – ne mazāk par 35%. Daudzi 9. klašu absolventi atklāja, ka viņi var iestāties tikai koledžās – turklāt populārākajās izglītības iestādēs vietas visiem gribētājiem nepietika.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!