Foto: AFP/Scanpix/LETA

Dievini vai nicini slavenās Harija Potera grāmatas un filmas, bet burvja vārds zināms teju ikkatram. Un tamdēļ arī kāds bija gatavs maksāt milzu naudu, lai savā īpašumā iegūtu oriģinālo akvareļa ilustrāciju, kas ASV izsolē tika pārdots par 1,7 miljoniem eiro. Tādējādi tas kļuvis par vērtīgāko Harijas Potera priekšmetu, kas jelkad pārdots.

Pārdotais mākslas darbs bija vizualizācija pirmajam pasaulslavenās Dž. K. Roulingas grāmatas "Harijs Poters un filozofu akmens" izdevumam. To veiksmīgi pārdeva par trīsreiz lielāku summu nekā sākotnēji cerēja, par 1,7 miljoniem eiro, ziņo BBC.

Pirmo reizi mākslas darbs tika izsolīts 2001. gadā, kad grāmatu sērija vēl nebija pabeigta un tas maksāja krietni lētāk – apmēram 100 000 eiro. "Šī patiešām ir pirmā Harija un burvju pasaules vizualizācija," sacīja Kalika Sandsa no "Sotheby's" izsoļu nama. Tamdēļ arī darbs ir tik vērtīgs un attiecīgi – tik kosmiski dārgs.

Izsoļu nams gan plānoja vizualizāciju pārdot par apmēram 370 000 eiro, tomēr reālā cena pārspēja visas cerības. Jau desmit minūšu laikā vairāksolīšana noslēdzās, bet iespaidīgās summas tērētāja personība tā arī netika atklāta.

Ilustrācijas māksliniekam Tomasam Teiloram 1997. gadā bija vien 23 gadi, kad viņš radīja slaveno Harija Potera tēlu, kurš stāvēja Cūkkārpas ekspreša priekšā. Tas bija liktenīgais vilciens, kurš jauno burvi ieveda maģijas pasaulē. Ilustrācija veidota no akvareļu krāsām, un kontūrām izmantots melns zīmulis. Lai darbu pabeigtu, māksliniekam bija nepieciešamas divas dienas. Teilors bija viens no pirmajiem cilvēkiem, kas izlasīja oriģinālās Harija Potera grāmatas manuskriptu.

Izsoles cenu atšķirība tagad un 2001. gadā, kad izdotas bija vien četras no septiņām grāmatām, atspoguļo to, cik populārs un nozīmīgs laika gaitā kļuvis Roulingas radītais.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!