Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Kāpēc iepirkumu grozi ir tikai uz ritentiņiem? Kāpēc smalkmaizītes novietotas pie ieejas? Kāpēc preces cena ir norādīta virs, nevis zem produkta? Straumēšanas gigants "Netflix" dokumentālajā filmā "24 Hours in Lidl" atklāj pārtikas veikala "Lidl" viltības, kas liek pircējiem iztērēt vairāk, nekā plānots.

Tradicionālie lielveikali cenu zīmes plauktos novieto zem precēm, bet "Lidl" mantra skan: "Acu līmenis ir pirkuma līmenis." Mazumtirdzniecības eksperte Amna Kāna filmā paskaidro, ka ieraduma spēks ir liels: "Ja ieejat tradicionālā veikalā, kur automātiski skatāties? Zem preces, nevis virs tās." Tas nozīmē, ka tikai pie kases uzzinās (ja pamanīs), ka maksā vairāk, nekā bija gaidījis.

Ratiņi uz riteņiem ir norma, taču "Lidl" pat iepirkumu grozi ir uz riteņiem! Tas tiek skaidrots ar to, ka, ja pircēja grozs rokās kļūst par smagu, viņš pašsaprotami pārstāj iepirkties – tas no peļņas viedokļa esot nepieņemami.

Bijusī "Lidl" veikala menedžere Rū Disū filmā skaidro, ka atlaižu mednieki var ietaupīt pat līdz 60 procentiem no pilnas cenas precēm. Vismaz Lielbritānijas veikalos labākais iepirkšanās laiks ir no pulksten 16 līdz 17, kad plauktos sāk parādīties oranžās atlaižu uzlīmes: "Pretstatā citiem lielveikaliem preces tiek nocenotas jau divas dienas pirms to derīguma termiņa beigām." Lielveikalu mārketinga konsultante Katrīna Šatlvorta piebilst: "Pirmajā dienā atlaide ir 30 procenti, bet otrajā līdz 60 procentiem."

Preču piedāvājums mainās katru ceturtdienu, lai pircējiem vienmēr būtu pieejami jauni produkti. Vidējo eju produkti tiek rūpīgi atlasīti, lai tie atbilstu sezonas pieprasījumam un novērstu uzmanību no veikala iknedēļas rutīnas precēm. Panākumu atslēga slēpjas impulsīvajos pirkumos un pircēju psiholoģijā – bailēs nokavēt aktuālāko piedāvājumu.

"Lidl" izmanto arī trikus, kas palīdz pircējiem maksimāli ātri norēķināties par precēm. Katrs darbinieks, ieskaitot vadītājus, tiek apmācīts novērst rindu veidošanos noslogotā laikā. Ideāli, ja darbinieks spēj noskenēt 30 vienības minūtes laikā, kas ir iemesls izmēros milzīgajiem svītrkodiem (nepieļaut skenēšanas kļūdas).

Viena no tirgošanās viltībām ir apzināta galveno pārtikas produktu, piemēram, gaļas, zivju un piena, novietošana veikala dziļumā. Tas ir darīts tā, lai pircējam būtu jāiziet cauri visam veikalam, pa ceļam iegādājoties citas preces. Savukārt maizes nodaļa vienmēr atrodas ieejas tuvumā, jo siltā un saldā smarža vilina un rada izsalkuma sajūtu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!