Foto: Shutterstock

Valdība pauž, ka šāds lēmums nepieciešams, jo samazinās iedzīvotāju skaits un trūkst kvalificētu darbinieku, vēsta "The Guardian".

Citviet pasaulē, tostarp Latvijā, prātuļo par četru darba dienu nedēļu. Piemēram, 2022. gadā aizsāktajā iniciatīvā portālā "manabalss.lv" savākti gandrīz 15 tūkstoši iedzīvotāju paraksti par četru darba dienu jeb 32 stundu darba nedēļu. Vairāk par to vari lasīt šeit.

Tomēr Grieķijā jāstrādā būs vairāk, lai "palielinātu produktivitāti". Ja kādreiz nācija bija smagas finanšu krīzes centrā, tagad Grieķija apsteidz citas Eiropas valstis ekonomiskajā izaugsmē, un pašlaik grieķi ieviesuši 48 stundu darba nedēļu. Arodbiedrības gan nodēvēja šo lēmumu par "barbarisku", taču spēkā tas stājās no šī gada 1. jūlija.

"Tas ir bezjēdzīgi," neapmierinātību pauda Akis Sotiropuls, ierēdņu arodbiedrības "Adedy" izpildkomitejas loceklis. "Kad gandrīz visās citās civilizētajās valstīs tiek ieviesta četru dienu darba nedēļa, Grieķija nolemj iet citu ceļu."

Premjerministra Kirjaka Micotaka uzņēmējdarbību atbalstošā valdība norāda, ka iniciatīva bija nepieciešama, jo sarūk iedzīvotāju skaits un trūkst kvalificētu darbinieku. Pirms tiesību akta izsludināšanas, kas ir daļa no plašāka pagājušajā gadā pieņemto darba likumu kopuma, Micotaka raksturoja prognozētās demogrāfiskās pārmaiņas kā "bumbu ar laika degli".

Kopš 2009. gada, kad valstī izcēlās ilgstoša parādu krīze, no Grieķijas emigrējuši teju 500 000 cilvēki – galvenokārt labi izglītoti jaunieši.

Amatpersonas norāda, ka sešu dienu shēma attieksies tikai uz privātajiem uzņēmumiem, kas sniedz pakalpojumus visu diennakti. Citās nozarēs un ražotnēs strādājošajiem būs iespēja strādāt papildus divas stundas dienā vai ņemt vēl vienu astoņu stundu maiņu.

Cilvēki gan par lēmumu nav apmierināti, un daudzi dodas protestēt. "Patiesībā to ir pieņēmusi valdība, kas ideoloģiski apņēmusies radīt arvien lielāku peļņu kapitālam," sacīja Sotiropuls. "Lielāka produktivitāte ir saistīta ar labākiem darba apstākļiem, labāku dzīves kvalitāti. Un, kās mēs zinām, to nodrošina mazāks, ne lielāks stundu skaits."

Grieķi jau tagad strādā visilgāk Eiropā – vidēji 41 stundu nedēļā, liecina ES statistikas aģentūras "Eurostat" dati, lai gan aptauja arī liecina, ka viņi saņem relatīvi mazāku atalgojumu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!