Foto: EPA/Scanpix/LETA

Minētais šedevrs ir renesanses laika mākslinieka Ticiāna glezna, kas reiz tika atrasta plastmasas maisiņā Londonas autobusa pieturā. Otrdien, 2. jūlijā, tā tika pārdota "Christie’s" izsolē par ievērojamu summu, informē CNN.

Tika prognozēts, ka Ticiāna glezna "The Rest on the Flight into Egypt" tiks pārdota par 17 miljoniem eiro, bet tā tika pārdota par ievērojami lielāku summu, kas ir augstākā cena, kāda jebkad samaksāta par Ticiāna mākslas darbu.

Gleznā ir attēloti Jēzus, Marija un Jāzeps, kas atpūšas ceļā uz Ēģipti, kad ir uzzinājuši, ka Jūdejas ķēniņš Hērods vēlas nogalināt jauno Kristu. Ticiāns, īstajā vārdā Ticiāns Večellio, to gleznoja 16. gadsimta pirmajā desmitgadē, savas karjeras agrīnajā periodā. Tā ir neliela, salīdzinot ar citām viņa gleznām, tikai 46,2 x 62,9 centimetru liela.

To padara unikālu ne tikai meistarīgais izpildījums, bet arī sarežģītā vēsture. 1809. gadā Vīnes franču okupācijas laikā gleznu nozaga Napoleona karaspēks un aizveda uz Parīzi. Tā atgriezās Vīnē 1815. gadā un pēc tam "klejoja" pa privātām kolekcijām, līdz nonāca Anglijā pie Džona Aleksandra Tinna, 4. Bātas marķīza. 1995. gadā gleznu nozaga no Tinna pēcnācēju mājām, un tā tika uzskatīta par pazudušu septiņus gadus, līdz to kādā Londonas autobusa pieturā atrada mākslas detektīvs Čārlzs Hils.

Lielbritānijas izsoles nama "Christie’s" valdes priekšsēdētājs Orlando Roka jūsmo, ka šis mākslas darbs ir viens no mākslinieka jaunības poētiskākajiem darinājumiem: "Šī glezna ir aizrāvusi skatītāju iztēli vairāk nekā pusgadsimtu un, bez šaubām, turpinās to darīt arī turpmāk."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!