Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Atakamas tuksnesis Čīles ziemeļos ir viena no sausākajām vietām pasaulē, taču tagad neauglīgās smiltis ir klātas ar baltiem un purpursarkaniem, krāšņiem ziediņiem.

Tuksnesis pazīstams arī kā "ziedošais tuksnesis", jo ik pēc dažiem gadiem vieta krāšni uzplaukst. To ietekmē tas, vai sakrīt pareizs nokrišņu daudzums un vai temperatūra ir tāda, kas "pamodinās" neaktīvās tuksneša sēklas.

Parasti ziedēšana notiek pavasarī, bet pašreizējais laiks ir diezgan neierasts. Tas skaidrojams ar nokrišņiem, ko veicina "El Niño" jeb ENSO. Tā ir viena no lielākajām fluktuācijām zemes klimatiskajā sistēmā. ENSO ir siltās un aukstās ūdens virsmas temperatūras cikls Klusā okeāna tropiskajā centrālajā un austrumu daļā. "El Niño" ir tā siltā fāze, "La Niña" – aukstā. Vairāk par to vari lasīt: "La Niña" sāk ālēties okeānā. Vai apdraudēs arī Latviju?"

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Saskaņā ar Čīles Pontifikālās katoļu universitātes 2022. gadā veikto analīzi pēdējo 40 gadu laikā ir notikušas aptuveni 15 šādas ziedēšanas. Tā kā apvidū sagaidāms lietains laiks, ziedi varētu plesties plašumā. 2022. gadā Čīles valdība paziņoja par jauna nacionālā parka izveidi Atakamas tuksnesī, cenšoties aizsargāt šos retos ziediņus un arī savvaļas dzīvniekus, tostarp kukaiņus, rāpuļus un putnus.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!