vegāns, suši
Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 14. jūlijā, no pulksten 11 līdz 19 Āgenskalna tirgū norisināsies šī gada lielākie augu valsts svētki Latvijā. Gardēžiem veltītajā pasākumā "AUGam ēdiena svētki" būs iespēja nobaudīt dažādus augu valsts uztura ēdienus – burgerus, picas, saldējumus, sojšliku, smalkmaizītes un citus gardumus, kā arī piedalīties iedvesmojošās lekcijās un meistarklasēs par veselīgu ēdienu. Svētku izskaņā apmeklētājus priecēs mūziķe Keitija Bārbale.

Pasākumā, kuru rīko biedrība "AUGam" sadarbībā ar Āgenskalna tirgu, piedalīsies vairāk nekā 15 uzņēmumi, kuri būs sarūpējuši dažādus vegāniskus ēdienus, iepazīstinot rīdziniekus un Rīgas viesus ar videi un dzīvniekiem draudzīgu ēdienu.

"Šie būs jau devītie svētki, ko rīkojam ar mērķi izglītot sabiedrību un popularizēt augu valsts ēdienus. Šogad esam patiesi priecīgi "AUGam" ēdiena svētkus rīkot Pārdaugavas sirdī – Āgenskalna tirgū. Pirmo reizi aicinām interesentus baudīt ne tikai patiesi gardus un videi draudzīgus ēdienus, bet piedalīties lekcijās un meistarklasēs par atbildīgu dzīvesveidu un iedvesmoties jauniem kulināriem brīnumiem vegānu gaumē," stāsta pasākuma rīkotāja Marta Turkopule no biedrības "AUGam".

Foto: Publicitātes foto

Svētku programma

Jau no rīta interesenti aicināti piedalīties lekcijā par uzturu un klimatu "Caur augļiem un ogām uz klimatu un otrādi", kas norisināsies "Siltumnīcā" pie tirgus ēkas. Lekciju vadīs Dr. ģeogr. Gunta Kalvāne, Latvijas Universitātes Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultātes vadošā pētniece, Pasaules Dabas Fonda Klimata vēstniece 2024. gadā.

Svētku turpinājumā Āgenskalna tirgus otrā stāva kopienas virtuvē "RE CEP TE" norisināsies vairākas ēdiena gatavošanas meistarklases. Kulinārijas kursu "Vegus.lv" vadītāja Dita Lase vadīs meistarklasi par ātri pagatavojamiem ēdieniem, videi draudzīgas gatavošanas entuziaste Maruta Rampāne vadīs nodarbību par to, kā izmantot produktus, neko neizmetot ārā, savukārt uztura zinātniece Kristīne Štikāne aicina uz nodarbību par veselīgiem našķiem. Visās meistarklasēs tiks izmantoti tikai augu valsts produkti.

Izglītojošo programmu "Siltumnīcā" noslēgs dzīvnieku tiesību aktīvista, radio raidījuma "Zootēka" veidotāja Sandra Ādmiņa vadītā diskusija "Zvērināti Augu valsts pilsoņi". Diskusijā piedalīsies kinorežisore Alise Zariņa un pilsētpētnieks Mārtiņš Eņģelis.

Visas dienas garumā gardēžu pasākumā "AUGam ēdiena svētki" par plašu ēdienu izvēli ikvienai gaumei būs parūpējušies: kafejnīcas "Nata Cafe", "Mazā Terapija", "Narvesen", burgernīcas "Furious Foods" un "Vegstop.lv", picu ceptuve "Picas projekts", beķereja "Foxy's Bake Shop", austrumu virtuves restorāns "2 Eat falafel & hummus restaurant", saldējumu ražotāji "Avenei", "Bliss Gelato" un "Mi Gelato", sierotava "LifeTree Cheese", maizes ceptuve "Zaļā maize", riekstu un sojas kefīra ražotāja "Gutopia", kombučas darītava "Rudy’s Kombucha", alus darītava "Nurme".

Svētku izskaņā būs iespēja baudīt talantīgās mūziķes un dziesmu autores Keitijas Bārbales koncertu.

Pasākumu jau 5. gadu rīko biedrība "AUGam", kuras mērķis ir veicināt augu valsts uztura pieejamību un ilgtspēju Latvijā. Ieeja pasākumā ir bez maksas. Pasākumā gaidīts ikviens interesents, ģimenes ar bērniem un mājdzīvnieku saimnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!