Foto: Shutterstock

Atvadu skūpsts briesmām! Radīta inovatīva lūpu krāsa, kas spēj noteikt, vai kāds slepus tavā dzērienā ir pievienojis nevēlamas zāles, kā arī izsaukt palīdzību, ja tas ir noticis.

Uzņēmums "Esōes Cosmetics" ir radījis 65 dolāru (60 eiro) vērtu produktu – šķidro lūpu krāsu dažādos toņos ar iekļautām testa sloksnēm un augsto tehnoloģiju futrāli, kas aprīkots ar pogu. Kad tas ir savienots ar "Bluetooth", pogas nospiešana ļauj sazināties ar neatliekamās palīdzības dienestiem, izmantojot lietotni, kas nosaka atrašanās vietu.

"Mēs piedāvājam reālu veidu, kā noteikt narkotisko vielu klātbūtni dzērienos un izsaukt palīdzību pirms cilvēks zaudē samaņu," skaidro uzņēmuma "Esōes," kura nosaukums skan kā "sos," izpilddirektore Džoja Hūvere izdevumā "The Post". "Dodot cilvēkiem iespēju pārbaudīt savus dzērienus un izsaukt palīdzību tikai ar pogas piespiešanu, mēs veicinām informētību, mudinām ziņot un, galu galā, samazinām sazāļošanas gadījumus."

"Kad es uzrunāju lielas sieviešu grupas un jautāju, kura no viņām sev līdzi nēsā aizsardzības līdzekli, neviena to neapstiprināja, tāpēc es jautāju – kurai ir līdzi lūpu krāsa? Un katra pacēla roku," viņa stāsta izdevumā "InStyle" par to, kāpēc tika izvēlēts tieši lūpu kopšanas līdzeklis. Neatkarīgi no tā, vai tas ir balzams, spīdums vai krāsa, tie ir vieni no biežāk lietotajiem sieviešu produktiem.

Lūpu krāsas tūbiņas apakšā ir paslēpts nodalījums, kurā atrodas testa strēmeles. To darbība ir līdzīga grūtniecības testiem — strēmeli jāiemērc dzērienā, un divas līnijas nozīmē, ka dzēriens ir drošs, savukārt viena līnija norāda, ka dzērienā ir piemaisījumi. Saskaņā ar sarakstu šīs benzodiazepīna testa strēmeles var noteikt psihotropo vielu alprazolamu, diazepāmu un citu vielu klātbūtni.

Produkta izveides iemesls ir Hūveres personīgā pieredze. Pirms nedaudz vairāk kā desmit gadiem viņas vīramāti nogalināja vīratēvs. "2021. gadā mēs sev uzdevām būtisku jautājumu – kādi rīki varēja izglābt Mārsijas Hūveres dzīvību?" Arī pašai Hūverei ir bijusi šāda pieredze, taču viņa neapjauta reālo statistiku jeb tās trūkumu. Eksperti saka, ka ir gandrīz neiespējami zināt, cik izplatīta ir sazāļotu dzērienu lietošana nepietiekamo datu un, galvenokārt, ziņojumu trūkuma dēļ. Ar narkotikām apreibinātie cilvēki var neapzināties notikušo un pat nemeklēt palīdzību slimnīcā, lai apstiprinātu savas aizdomas. Tāpēc arī problēmas aplēses ir ļoti aptuvenas.

"Sievietes bieži vien domā, ka pašas ir iedzērušas pārāk daudz, vai vaino sevi. Šīs šaubas un upuru vainošanas kultūra noved pie neziņošanas un datu trūkuma par to, cik izplatīta problēma tā ir," skaidro izgudrotāja. ASV 2023. gadā veiktajā pētījumā, kurā tika aptaujāti vairāk nekā 900 pieaugušie, konstatēts, ka vairāk nekā 56 procenti sieviešu un 44 procenti vīriešu ir vismaz reizi dzīvē patērējuši ēdienu vai dzērienu, kas bijis sazāļots.

Minētajai panikas pogai ir arī plašāks pielietojums. Pati Hūvere to izmantoja, kad aizdegās māja, bet viņas meita to lietoja, kad skolā piedzīvoja mobingu. Stāsts un aizsardzība ir vērsta pret jebkādu vardarbību – bārā, skolā, mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!