Foto: Shutterstock

Ir kļūdaini kapusvētku apmeklēšanu dēvēt par gados vecāku cilvēku nodarbi. Lai gan ir novērojams, ka viņi ir tie, kas kapavietas uzturēšanu uztver ļoti nopietni, šī ir lieliska tradīcija, ko ieaudzināt arī jaunākajā paaudzē. Tā palīdz apzināties ģimenes saites un var kalpot kā nemainīgs izcelsmes atskaites punkts, lai kur cilvēks nākotnē nokļūtu.

Rakstā atradīsi padomus apģērba izvēlei, ieteikumus, ko ņemt līdzi, lai neierastos kapos ar tukšām rokām, kā arī uzzināsi, kur var atrast informāciju gan par svētku norises laiku, gan par kapu kopas atrašanās vietu, ja tā nav zināma.

Kapusvētku rituāls palīdz uzturēt saikni starp dzīvajiem un mirušajiem, aicinot izrādīt godu mūsu senčiem, tiem, kas ir aizgājuši no šīs dzīves. Kapu kopšanas tradīcija ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā kā nozīmīga cieņas izrādīšanas un piemiņas zīme. Dažādos Latvijas novados šīs tradīcijas var atšķirties, kā arī jāņem vērā reliģiskais un laicīgais aspekts.

Ģērbšanās stils un noskaņas radīšana

Lietišķās etiķetes un protokola konsultante Aija Strautmane skaidro, ka kapusvētki nav jāuztver kā bēres, tāpēc nedz ģērbšanās stils, nedz uzvedības normas nav jāievēro tik strikti, tomēr ir savas robežas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!