Foto: Shutterstock

Kāds apņēmīgs brits Džordžs Lengs, kurš vēlējās līdz 30. dzimšanas dienai iegādāties savu pirmo mājokli, secināja, – lai Londonā iegādātos ko lielāku par kurpju kasti, viņam nāksies maksāt hipotēku ļoti ilgus gadus.

Pēc īsas izpētes tīmeklī Džordžs aptvēra, ka var atļauties lielāku īpašumu daudzviet Eiropā. Jaunais vīrietis nopietni apsvēra pārcelšanos uz Bulgāriju, bet tad pamanīja vienu no pirmajiem vilinošajiem piedāvājumiem iegādāties māju Itālijā, maksājot par to vienu eiro, vēsta "Euronews".

Kā norāda medijs, Lengs, kurš ikdienā rīko izsoles tiešsaistē, pērkot un pārdodot antikvāras lietas, nu remontē savu pirmo māju Sicīlijā un meklē citus izdevīgus piedāvājumus. Savu Sicīlijas pieredzi viņš mīļuprāt izrāda arī sociālajos tīklos, piemēram, "Instagram".

Londona bija pārāk dārga, tādēļ nopirku māju Sicīlijā par vienu eiro

"Dzīvoju Londonā, un vairāk nekā 30 procenti manas algas aizgāja īrei, tādēļ man nebija iespēju sakrāt pirmajai iemaksai, kad nolēmu, ka vēlos investēt nekustamajā īpašumā," "Euronews" citē Lengu.

Brits medijam stāsta, ka viņa kredītreitings nebija pietiekami augsts, lai saņemtu kredītu mājokļa iegādei.

Ar 5000 eiro kontā Lengs atvadījās no idejas par īpašumu Londonā un sašaurināja savu iespēju loku līdz Itālijas piedāvātajai shēmai "māja par vienu eiro". Brits uzsver, ka ar Sicīliju viņam neesot nekāda sakara: "Biju tur skolas ekskursijā, kad man bija ap 14 gadiem, neko īsti neatceros. Es vienkārši gribēju savu māju, bet pasaulē nav nemaz tik daudz vietu, kur to varētu īstenot par dažiem tūkstošiem."

Musomeli kopiena vīrietim šķitusi "augoša, nevis iznīkstoša", sabiedriskajā telpā vērojami daudzi uzlabojumi, tādēļ Lengs nolēmis izvēlēties māju konkrētajā reģionā.

Nopirka kaķi maisā

Līdz ar pirmajiem vilinošajiem piedāvājumiem iegādāties māju Itālijā, par to samaksājot nieka vienu eiro, šāds attīstības modelis kļuva ļoti populārs, tagad daudzas Itālijas reģionālās pašvaldības izvieto tīmeklī pieejamo īpašumu fotogrāfijas un aprakstus.

Tomēr tad, kad Lengs vēl tikai prātoja par pirkumu, viņš uz Musomeli devās bez jebkādas informācijas – kā pērkot kaķi maisā.

Lēmuma pieņemšana neesot prasījusi ilgas pārdomas, jo pirms tam potenciālajiem jaunsaimniekiem par pieejamajiem nekustamajiem īpašumiem neesot bijis nekādas informācijas, raksta "Euronews".

"Atbraucot noteiktajā dienā, ar tevi kopā ir vēl desmit cilvēku un sieviete, kas vadā pa pilsētu, žvadzinot vairāk nekā simts atslēgu saišķi un vienkārši izdomājot, kuras mājas viņa vēlēsies jums izrādīt," medijam stāsta Lengs.

Lenga izvēlēto māju tirgoja par vienu eiro, un tā bija salīdzinoši labā stāvoklī – jumts nebija iebrucis un viss izskatījies visnotaļ stabili. Vēl viens faktors par labu šim īpašumam bijis mājas numurs – 11, kas esot Lenga laimīgais skaitlis. Tomēr patiesā cena, ņemot vērā dažādas administratīvās nodevas, bija krietni lielāka par reklamēto vienu eiro.

"Maksājot par māju 5000 eiro [ieskaitot notariālo nodevu], tu nevari būt pārāk piekasīgs," spriež jaunais brits.

Reizē ar viņu īpašumus pētījis kāds amerikānis, kurš jau bija iegādājies trīs mājas un grasījās pirkt vēl vairākus īpašumus. "Paaicināju viņu sānis un lūdzu, lai ļauj man iegādāties šo īpašumu. Nācās pierunāt," atzīstas Lengs.

Programmas nosacījumi paredz, ka Džordžs māju nedrīkst pārdot trīs gadus kopš iegādes, bet, šim periodam noslēdzoties, īpašnieks ar to drīkst rīkoties pēc sirds patikas.

Ko nozīmē "māja par vienu eiro Itālijā"?

Māja teju piena pakas vērtībā – izklausās neticami, vai ne? Taču īpašumi tiešām tiek pārdoti par vienu eiro, un šī prakse īpaši iecienīta Itālijā, kur tādējādi tiek ne tikai atjaunoti pamesti un aizlaisti nami, bet arī sekmēta iedzīvotāju atgriešanās mazāk apdzīvotos reģionos.

Lētie īpašumi Itālijā kļuvuši par īstu sensāciju – par tiem mediji ziņo visā pasaulē. Šo māju popularizēšanā atsevišķu pašvaldību pārstāvji vērsušies pat pie Itālijas vēstniecībām ārvalstīs, izveidotas arī mājaslapas, kurā redzami reģioni ar mājām, kas gaida savu atdzimšanu un jaunos saimniekus.

Noteikti jautāsiet: vai tikai te neslēpjas kāda shēma vai apslēpts "āķis", ka mājas ir tik lētas – tikai 1 eiro? Tik tiešām, viss nav tik vienkārši – mājas tiek pārdotas ar dažādiem nosacījumiem, piemēram, īpašniekiem tās jāatjauno konkrētā laika posmā, nepieciešama pirmā iemaksa (pat vairāki tūkstoši eiro), nemaz nerunājot par to, ka īpašniekiem dažās pilsētās ir jāsagatavo mājokļa atjaunošanas plāns un apraksti par to, kā paredzēts izmantot māju (vai tur ierīkos viesnīcu, privātmāju utt.).

Par māju Musomeli kopienā Lengs samaksājis 5000 eiro – ieskaitot izmaksas par aģentūras pakalpojumiem, advokātu un energosertifikātu. "Londonā par tādu naudu nenopirkt pat šķūnīti," spriež Džordžs, kurš iepriekš maksājis vairāk nekā 1000 eiro mēnesī par dzīvokļa īri.

Iegādājoties īpašumu, Lengam bija jāpilda vairāki programmas noteikumi, piemēram, viņam trīs gadu laikā bija jāsaremontē jumts un jāatjauno ārējā fasāde. Pretējā gadījumā nāktos maksāt sodu 5000 eiro apmērā. Pašvaldības gan esot pretimnākošas, jo darbi iekavējušies Covid-19 pandēmijas laikā.

Smags roku darbs

Līdz ar noslēgto darījumu apņēmīgajam britam sācies spraigs darba periods. Jauniegādātajā mājā bija skaistas marmora kāpnes, oriģināli gaismekļi un sarkankoka gultas, bet tam visam komplektā nāca arī salauztas durvis, drūpošas dienas un plaisājoši griesti.

"Es varēju samaksāt ģeodēzistam, kurš man pateiktu, ka mājā ir milzīga plaisa, bet to es zināju jau tāpat. Turklāt māja nebija vairāk šķiebusies jau divsimt vai pat trīssimt gadu, tādēļ nedomāju, ka tas notiks tuvākajā laikā," sarunā ar "Euronews" saka Džordžs. Viņu gan visvairāk pārsteidzis tas, ka mājoklī bijusi visa iedzīve – iepriekšējais saimnieks esot pēkšņi nomiris.

Pirmajos braucienos uz Sicīliju Lengs nodarbojies ar skapju, kumožu un lāžu tukšošanu, bet nu viņš apņēmies paša spēkiem ierīkot vannaistabu. Vīrietis to nekad neesot darījis, taču paļaujas uz "YouTube", kur var atrast vai pašu vellu. Telpai neesot jābūt ideālai, uzskata jaunizceptais sicīlietis.

Šobrīd namā neesot ne ūdens, ne elektrības pieslēguma, bet tas Lengam netraucējot, kamēr rit remonts.

"Mājā nakšņoju pāris dienas. Pēc tam ļoti gribu tikt dušā un uz vienu nakti apmetos vietējā viesnīcā," skaidro vīrietis. Viņš gan neslēpj, ka būs ļoti priecīgs, kad remontdarbos varēs izmantot ar elektrību darbināmus instrumentus, jo šobrīd visu darot ar vienkāršiem rīkiem.

Cik patiesībā maksā "māja par vienu eiro" Itālijā?

Neskaitot pirkuma darījumā samaksātos 5000 eiro, Lengs līdz šim esot iztērējis ap 300 eiro materiālu iegādei un apmēram 1500 eiro par ceļa un viesnīcas izdevumiem. Taupot naudu, vīrietis cenšas pēc iespējas vairāk darbu paveikt saviem spēkiem.

Lengs lēš, ka, lai pabeigtu remontu, kurā viņš būs iekārtojis divas jaunas vannasistabas, virtuvi, kā arī atsevišķu dzīvokli mājas pagrabā, nepieciešami mazāk nekā 15 tūkstoši eiro.

Vīrietis vēlas iegādāties vēl vienu īpašumu apkaimē, kā arī cer, ka līdz 35. dzimšanas dienai viņam jau piederēs 10 nekustamie īpašumi visā Itālijā. Viņš aicina šādā "ceļojumā" doties arī citus.

"Cilvēki reizēm domā, ka, lai iegādātos savu pirmo īpašumu, vajadzīgi simti tūkstošu, bet te tā nav. Nekam nevajadzētu jūs apturēt. Un pat man, izremontējot šo māju, būs lielākas iespējas atļauties nopirkt dzīvokli Londonā," optimistiski spriež Lengs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!