Foto: Midjourney/DELFI

Sarunvalodā lietotais termins "koučings", ar ko apzīmē personas izaugsmes veicināšanu, turpmāk saucams par "spējraisi", vietnē "X" šonedēļ atgādina Valsts valodas centrs.

Termins gan nav jaunums, to Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Terminoloģijas komisija apstiprinājusi jau 2023. gada 18. jūlija sēdē, līdztekus vairākiem citiem jauniem latviešu valodas terminiem.

Komisija "spējraisi" definē kā domāšanu veicinošu, radošu un iedvesmojošu treniņu vai procesu, kas sekmē indivīda personiskā un/vai profesionālā potenciāla attīstību, palīdzot viņam sasniegt mērķus, attīstot uzvedības modeļus, lai veicinātu labbūtību un ļautu pārvarēt ikdienas izaicinājumus.

Eksperti norāda, ka lietojami arī termini "izaugsmes vadība" un "izaugsmes veicināšana", kā arī "spējraisis" un "izaugsmes treneris" (angļu val. "coach").

Terminoloģijas komisija pērn 18. jūlija sēdē apstiprinājusi arī vairākus citus jaunus terminus latviešu valodā, piemēram:

blakusaktors – indivīds, kurš novēro agresīvu darbību fiziskā vai virtuālā vidē vai zina par to, bet nav agresijā tieši iesaistīts, taču viņam ir iespēja to ietekmēt. Piemēram, klātesošais emocionālajā un/vai fiziskajā vardarbībā jeb bulingā skolā nav nedz varmāka, nedz upuris, taču viņam ir iespēja mutvārdos vai fiziski iejaukties, arī ziņot par agresiju.

māceknis – cilvēks, kuru apmāca ar vingrinājumu, praktisko paņēmienu, treniņu, instruktāžu palīdzību, lai apgūtu jaunas vai nostiprinātu, atkārtotu jau iepriekš apgūtas prasmes un iemaņas drošai un kvalitatīvai darbībai. Ir tradīcija šī jēdziena nosaukšanai izmantot terminu apmācāmais, taču šī vārda gramatiskā forma semantiski paredz tikai pasīvu dalību apmācības procesā ('tas, kuru apmāca’), tāpēc šis termins uzskatāms par nevēlamu, attiecinot uz cilvēku, taču to var lietot, attiecinot uz mākslīgo intelektu, piemēram, apmācāmais robots. Piemēram, transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmas mācekņi; uzklausījuši un pārrunājuši instruktāžu par pirmās palīdzības sniegšanu nelaimes gadījumā, mācekņi parakstās apmācības žurnālā.

tehnoference klātienes saziņas procesa pārtraukšana, lai pārslēgtu uzmanību uz tehnoloģisku iekārtu, piemēram, datoru, tālruni, televizoru u. c. Piemēram, vecāku saziņā ar bērniem ir novērota tehnoference.

Komisija bija apstiprinājusi arī terminu "mācēns", ar to apzīmējot vienā vārdā katru, uz kuru var attiecināt kādu no terminiem skolēns, audzēknis, students, maģistrants, doktorants, klausītājs, kursants. Tomēr, kā liecina TK sēdes protokols, Latviešu valodas ekspertu komisija 2023. gada 16. augusta sēdē apstiprināja terminu "izglītības guvējs", ar to aizstājot iepriekš akceptēto terminu "mācēns".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!