Foto: Shutterstock

Ik pa laikam dzirdami gadījumi par slēptām kamerām "Airbnb" istabās, un cilvēki soctīklos dalās ar ieteikumiem, kā sevi pasargāt. Nesen kādas sievietes brīvdienas izvērtās murgā: īrētā "Airbnb" īpašumā viņu slepeni filmēja, kamēr viņa izģērbās. Šie attēli glabāti iespējamā seksuālā varmākas datorā, kurš jau gadiem tiek apsūdzēts par īrnieku spiegošanu, raksta CNN.

"Airbnb" ir populārākais īstermiņa nomas īres pakalpojums. Ik pa laikam uzpeld kāds gadījums, kad īrnieki atrod slēpto kameru. Parasti gan uzņēmums mēģina šos starpgadījumus atrisināt ātri un bez liekas uzmanības, CNN izvērstā rakstā iedziļinās slēpto kameru aktuālajā problēmā.

"Airbnb" darbinieks medijam atklāja – kad viesis sūdzas par slēpto kameru, uzņēmums parasti nepaziņo tiesībaizsardzības iestādēm, pat tad, ja ir iesaistīts bērns. Tomēr "Airbnb" var sazināties ar saimniekiem – izīrētājiem – par sūdzībām. Šāda nepaziņošana par slēptajām kamerām var kavēt kriminālizmeklēšanu, jo tādējādi aizdomās turamajiem ir laiks, lai paslēptu pierādījumus.

CNN izmeklēšanā atklājās, ka "Airbnb" nespēj aizsargāt savus viesus, lai gan zina, ka slēptās kameras nozarē ir pastāvīga problēma. Turklāt uzņēmuma korporatīvās stratēģijas ir vērstas uz to, lai novērstu īstermiņa īres tirgus regulējumu, lai ļautu uzņēmumam norobežoties no atbildības par viesu drošību un privātumu.

Tiesībaizsardzības iestādes no īstermiņa nomas saimniekiem ir ieguvušas tūkstošiem attēlu. Guļamistabās un vannas istabās izvietotās slēptajās kamerās redzami cilvēki, kas pārģērbjas, ir kopā ar bērniem, arī nodarbojoties ar seksu, liecina CNN apskats par tiesas un policijas ierakstiem, kā arī intervijas ar gandrīz divdesmit cilvēkiem, kuri atrada novērošanas ierīces, īrējot naktsmītnes. Upuri baidās, ka šos privātos mirkļus varētu nopludināt internetā.

"Tas nav mans sociālās apdrošināšanas numurs vai e-pasts. Tas ir mans kailais ķermenis," sacīja kāda sieviete, kura ir slēptās kameras upuris – ierakstā redzams, kā viņa mīlējās ar savu vīru Teksasas kotedžā Teksasā.

CNN mēģināja sazināties ar "Airbnb", aicinot uz sarunu, bet uzņēmums to noraidīja. Viņu runasvīrs rakstiski paziņoja, ka sūdzības par slēptajām kamerām ir ļoti retas un ja ir, tad "viņi rīkojas ātri un atbilstoši".

Atšķirībā no viesnīcām, "Airbnb" nekontrolē īpašumus, kurus tas reklamē, un nenodarbina arī konkrētās vietas darbiniekus, piemēram, apsargus, administratorus vai apkopējus. Tā vietā uzņēmums atstāj īstermiņa īres uzturēšanas un aizsardzības izmaksas īpašuma saimniekiem.

Viesnīcas var saukt pie juridiskas atbildības, ja apmeklētājam nodarīts kaitējums. Bet ar "Airbnb" bieži tā nav. Tomēr problēma ar slēptajām kamerām ir aktuāla jau teju desmit gadus. "Mēs to apzinājāmies, bija daudz tādu lietu," sacīja kāds bijušais "Airbnb" darbinieks, kurš lūdza palikt anonīms – ar uzņēmumu noslēgts līgums par informācijas neizpaušanu. Viņš nodarbojās ar drošības un privātuma jautājumiem un pastāstīja, ka slēptās kameras ir viena no galvenajām problēmām.

Ceļotāja Kloja LeBrūmena, kura ar līgavaini devās uz Landonu, pilsētu Ontārio, Kanādā, "Airbnb" īrētājā guļamistabā atrada lādētājā paslēptu kameru. "Esmu pārliecināta, ka ļoti daudzi cilvēki ir izgājuši no istabas, nenojaušot, ka viņi ir filmēti," sacīja sieviete. "Sajūta bija tiešām pretīga."

Ja kāds iesniedz sūdzību, "Airbnb" cenšas piespiest viņus iesaistīties šķīrējtiesā – procesā, kas slēpj lietas no sabiedrības redzesloka. Tā norāda seši advokāti, kuri pārstāvēja klientus lietās, kas vērstas pret uzņēmumu. Kad tiek panākts izlīgums, "Airbnb" pieprasa lietotājiem parakstīt konfidencialitātes līgumu, kas liedz viņiem apspriest detaļas par notikušo.

Šā gada sākumā Eiropas Savienības (ES) likumdevēji vienojās par jauniem noteikumiem, kas regulē īstermiņa nomas nozari. Tie prasīs uzņēmēja reģistrāciju, datu koplietošanu, ko veic uzņēmums, un vēl citus jauninājumus. "Airbnb" atzinīgi novērtēja noteikumus un uzteica ES pieeju.

Kamerās, kas ievietotas istabās, ir ārkārtīgi mazas, tāpēc ļoti grūti pamanāmas. Tās var būt ieliktas jebkur – lādētājā, dūmu detektorā, sienas pulkstenī. "Delfi" jau iepriekš rakstīja, kā var mēģināt šīs kameras pamanīt. Daži ieteikumi:

Jāsāk ar telpas apskati. Slēptās kameras parasti tiek ievietotas vietās, kur ir mazi caurumi, tāpēc pievērs uzmanību šādām vietām, tostarp grāmatu muguriņām, spoguļiem, spuldzēm, telpaugiem. Padomā loģiski – ja kāds vēlētos novērot telpā notiekošo, kur viņš ierīci noliktu? Turklāt parasti kameras novietotas diezgan augstu, lai tādējādi gūtu pēc iespējas plašāku skatu. Noteikti jāpārbauda arī vannasistaba un guļamistaba.

  • Jāņem talkā gaismiņa – pietiks ar to, kas iebūvēta viedtālrunī. Jāizslēdz visas gaismas un lēnām jāspīdina visas virsmas un vietas telpā. Jebkurš kameras objektīvs atstaro gaismu. Var iegādāties arī īpašus detektorus, kas palīdz atrast kameru lēcas.

  • Spogulis! Lai pārliecinātos, ka spogulis nav divvirzienu, jāpieliek pret virsmu naga gals. Īstā spogulī atspulgā nevari aizsniegt pirkstgalu, divvirzienu – vari.

  • Videokameras ir divu veidu – tādas, kas ieraksta SD kartē un tādas, kuras savieno ar internetu. Lai atrastu kameru, viens veids ir pieslēgties konkrētās vietas Wi-Fi un, izmantojot tīkla skeneri, atrast kameras, kas savienotas ar internetu.

@itsmarcushutchins Reply to @safarijackza How to find hidden cameras in AirBnBs #safety #travel ♬ original sound - Marcus Hutchins

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!