Foto: Laura Vadone

Pagājušā nedēļā aprecējušās politiķe un sabiedriskā aktīviste Linda Curika (Džemma Sudraba) un režisore Marta Herca. Vēl nesen abas vien sapņoja par to, kā sarīkos svētkus sev un tuviniekiem, nosvinot kāzas. Nu tas ir noticis!

Sievietes partnerattiecībās ir jau 10 gadus, turklāt ir viens no tiem viendzimuma pāriem, kas ar tiesas spriedumu tika atzīts par ģimeni. Viņas ģimenē audzina divas meitas. Šā gada februārī, saņemot "Lielo Kristapu" par filmu "Mēs tikai tagad sākam", Marta paziņoja, ka vasarā beidzot nosvinēs kāzas un kārtīgi izballēsies. Laulības gredzeni jau bija sen kā iegādāti, bet sievietes atzina, ka svētki būs tikai tad, kad Latvijā tiks pieņemts likums, kas atbalstīs visas ģimenes. Nu, izmantojot jauno likuma regulējumu, tas ir noticis!

Jau vēstīts, ka kopš 1. jūlijā Latvijā stājies spēkā regulējums, kas ievieš jaunu tiesību institūtu – partnerību. Tās ietvaros savas attiecības var reģistrēt visi pāri, tai skaitā viendzimuma.

Kā vēsta "Privātā Dzīve", kāzu svinības risinājās Kuldīgas novadā, Padures muižas dārzā. Režisore un scenāriste Una Rozenbauma publicējusi nelielu ieskatu un komentējusi: "Patiesākās un skaistākās kāzas, kādas redzētas." Marta kāzās bija ģērbusies spilgti rozā kāzu kleitā, savukārt Linda – izteiksmīgi sarkanā. Abām sievietēm galvas rotāja ziedu vainadziņi.

2022. gada izskaņā intervijā "Delfi" Linda atklāja abu iepazīšanās stāstu: "Šis ir diezgan klasisks stāsts, kad draudzība pārkāpj kaut kādas robežas un tu saproti, ka esi kļuvis tuvs kādam cilvēkam, tev pret viņu ir romantiskas jūtas."

"Es teicu Martai: man šķiet, ka esmu iemīlējusies. Marta atbildēja: neuztraucies, tas pāries! Nepārgāja. Kad iemīlējos Martā, sev uzdevu jautājumu – tas vispār ir normāli? Izrādās, ka šī ir diezgan tipiska situācija. Sievietes pēc 30 gadu vecuma nedaudz labāk sevi izprot. Bieži viņas saprot, ka ir iemīlējušās draudzenē, un uzsāk attiecības ar sievietēm. Jo jaunas meitenes socializācijas procesā atrodas heteroseksuālā pasaulē, kurā pareizi ir, ka tev ir puisis vai vīrs, – cita scenārija vienkārši nevar būt. Es skolā labi mācījos, visu dzīvē darīju "pareizi", bet pēc 30 gadu vecuma nolēmu, ka varu kaut ko izdarīt arī "nepareizi" un sev."'

Savukārt Marta stāstīja, ka viņas dzīve bija cieši saistīta ar baznīcu. Viņa bija pārliecināta: ja nevari atrast sev vīru, lemts dzīvot vienatnē. Tiesa, jau skolas laikā viņai bija aizdomas, ka varētu būt homoseksuāla. "Domāju, ka turpinātu apspiest savu orientāciju, ja nebūtu satikusi Lindu un neiemīlētos. Man jau bija pāri 30, un es domāju – ko gan varu zaudēt? Nebiju izpildījusi "plānu" kā Linda, nebiju apprecējusies un piedzemdējusi bērnus. Nolēmu, ka man tā visa tik un tā nebūs. Mūsu attiecības attīstījās smagi. Viņa bija precējusies, un es apzinājos, kā uz mums skatīsies. Taču mēs nolēmām, ka gribam būt kopā – pārējais nav svarīgi."

Rakstu "Tiesa teica, ka tagad mēs esam ģimene: Lindas un Martas stāsts" vari izlasīt šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!