Foto: LETA

"Man bija klasisks sēru cikls ar visiem tā posmiem. Ilgu laiku pavadīju burtiski alā," par pēdējo gadu notikumiem šonedēļ intervijā žurnālam "Ieva" dalās Viņķele.

2022. gadā pret bijušo veselības ministri tika uzsākts kriminālprocess par valsts amatpersonas bezdarbību saistībā ar Covid-19 vakcīnu iepirkumu. Viņķelei tas bija liels trieciens. "Tas bija drusku par daudz. Mani, kas reizēm ir pat pārāk aktīvs cilvēks un uzņemas par daudz, apsūdzēja par bezdarbību!"

Intervijā viņa atzīst, ka pēdējo gadu notikumi iedragājuši arī viņas pašpārliecinātību. Tagad Viņķele ir Zāļu drošuma nodaļas vadītāja, un uz jautājumu, vai viņa bija droša, ka iegūs darbu Zāļu valsts aģentūrā, atbildēja: "Nē, tādas sajūtas manī vairs nav. Pēc pēdējo gadu notikumiem dažkārt jūtos kā trīskājains sētas kaķis ar nocirstu asti. Manī nekad nav bijusi nepamatota pašpārliecinātība, ka deru jebkam un varu darīt jebko."

Viņķelei bijis klasisks sēru cikls ar visiem tā posmiem. "Ilgu laiku pavadīju burtiski alā. Man ir tāds spēka lakats. Kāda kundze Talsu apkaimē auž ārkārtīgi skaistus lielus vilnas lakatus. Vienu tādu iegādājos, un tas man bija kā burvju apmetnis – sargājošs un mierinošs. Zem tā pavadīju ilgāku laiku, nekā gribētos. Man bija tik slikti... Sēdēju zem lakata un domāju, kā... kā tikt līdz nākamajai dienai."

Pie krimināli apsūdzētā statusa nepierod, uzsver Ilze Viņķele. "Zinu, ko saka likums, kamēr nav notiesāts, tikmēr nav vainīgs, bet tas viss ir "bulšits". Tagad Viņķele ir attaisnota, bet vēl nezina, vai prokuratūra spriedumu gribēs pārsūdzēt.

Viņa "Ievai" pastāsta, ka sākumā pat bija gatavojusies cietumam. Un, kā pati saka, ir bijis pat kvalificēts padomdevējs: "Mans vīrs Juris Viņķelis 80. gadu sākumā divus gadus pavadīja īstā cietumā. Viņu, jaunu daudzsološu reanimatologu, no dežūras Stradiņa slimnīcā paņēma ciet par pretpadomju aģitāciju un aizveda Stūra mājas pagrabu. Deviņus mēnešus Juris nosēdēja čekas izolatorā, pārējo terminu – Centrālcietumā."

Kad Viņķele saņēma apsūdzību, abi pat jokojušies, ka viņiem ir unikāla iespēja kļūt par pirmo ģimeni, kur gan vīrs, gan sieva ir bijuši veselības ministri un un abi sēdējuši cietumā. "Juris stāstīja visādas gudrības, kā tur vieglāk izdzīvot. Tas bija uzmundrinājums caur melniem jokiem. Teica, ka cietumā lielā vērtē ir cilvēki, kas prot stāstīt stāstus, jo laiks ir kaut kā jāīsina." Tad nu viņa, lai trenētos stāstīšanā, pievienojās apvienībai "Sieviešu stendaps". Bet pirmos divus apsūdzības gadus gan Viņķele par šo tēmu nav varējusi pajokot.

Plašāk lasi žurnāla "Ieva" 7. augusta numurā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!