Foto: Publicitātes foto

Kādreizējā Saeimas deputāta Imanta Parādnieka dēls Helvis studē Nīderlandē, bet, kad Latvijā izsludināja obligāto Valsts aizsardzības dienestu, viņš bija viens no pirmajiem brīvprātīgajiem. Tagad Helvis var lepoties ar specializāciju – aprēķinātājs jeb tēmētājs uz haubicēm, vēsta izdevums "Kas jauns".

Šīs nedēļas žurnālam "Kas jauns" viņš stāsta, ka militārais dienests ir bijis paša pieņemts lēmums: "Es gribēju būt gatavs aizsargāt tēvzemi, iemācīties to darīt." Lai to paveiktu, viņš uz gadu universitātē paņēmis akadēmisko atvaļinājumu. Savos 22 gados viņš dienestā tobrīd bija vecākais no pirmā iesaukuma karavīriem.

Pirmā diena Ādažu militārajā bāzē aizvadīta ar patīkamu satraukumu: "Taču uztraukumam nebija pamata! Tagad, atskatoties uz dienesta laiku, varu teikt, ka viss, ko mēs darījām, bija pārdomāti un noderīgi." Sākums ir bijis rimtāks – uzsākuši fiziskās nodarbības, iepazinušies ar bāzi, reglamentu un ieročiem. Vēlāk ir bijuši brīži, kad šķitis, ka vairs nav spēka: "Jā, vienreiz, dzīvojot mežā, bija domas, ko es te vispār daru, bet, kad šiem brīžiem tiek pāri... Uz dienesta beigām jau pat bija jautri."

Helvja apgūtā militārā specialitāte ir aprēķinātājs jeb tēmētājs uz haubicēm, un viņam, kā Nacionālo bruņoto spēku rezervistam, tagad vajadzēs vismaz reizi gadā apmeklēt militārās apmācības. "Uzskatu, ka šim dienestam vajadzētu būt obligātam katram jaunietim. Man šie deviņi mēneši paskrēja nemanot, es absolūti neko nezaudēju savā dzīvē, tas nebija izniekots laiks," teic Helvis, kurš pēc dienesta atgriezies augstskolā un studiju biedru vidū ir vienīgais, kurš dienējis armijā.

Ar stāstiem par piedzīvoto viņš tagad ir studiju biedru uzmanības centrā: "Nē, nepavisam nebija tā, kā rāda Holivudas filmās par jauniesaucamo sagatavošanu, kad seržants nostājas tev priekšā un vienkārši kliedz sejā." Viņš stāsta, ka instruktori nevienu nepazemoja, neņirgājās, arī dienesta biedri bijuši ļoti draudzīgi: "Mēs bijām kā visi par vienu un viens par visiem!"

Helvja brālis Imants jau deviņus gadus ir Nacionālo bruņoto spēku karavīrs. Savukārt viņu tēvs, politiķis Imants Parādnieks, šobrīd iziet trīs nedēļu militāro apmācību kursu kā NBS rezervists.

Vairāk par Parādnieku ģimenes militāro prasmju apgūšanas motivāciju lasi "Kas jauns" 13. augusta numurā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!