Foto: Publicitātes foto

Pēc franču mūķenes Lūsilas Rendonas nāves pagājušajā gadā, Gerontoloģijas pētniecības grupa atzina Mariju Branju Moreru par vecāko zināmo cilvēku pasaulē. Tomēr, kā informē viņas ģimene, savu 118. jubileju viņa nav sagaidījusi.

20. augustā Moreras sociālā tīkla "X" kontā viņas ģimene rakstīja: "Marija Branjasa ir mūs pametusi. Viņa aizgāja tā, kā vēlējās: miegā, mierā un bez sāpēm." Dienu pirms nāves sieviete ģimenei bija teikusi: "Nezinu, kad, bet ļoti drīz šis garais ceļojums beigsies. Nāve mani atradīs no tik ilgas dzīves nogurušu, bet es vēlos to sagaidīt ar smaidu, justies brīva un apmierināta."

Pēc izcelsmes spāniete Marija Branjasa Morera ir dzimusi ASV, pārdzīvojusi divus pasaules karus un dzīves pēdējās divas desmitgades pavadījusi "Santa Maria del Tura" pansionātā Spānijas ziemeļaustrumos.

2023. gada novembrī intervijā Spānijas ziņu aģentūrai "ABC" zinātnieks Manels Estelers sacīja, ka, neraugoties uz viņas vecumu, kundzei ir "skaidra galva": "Viņa ar iespaidīgi skaidru prātu atceras notikumus no laika, kad viņai bija tikai četri gadi, un viņai nav sirds un asinsvadu slimību, kas ir raksturīgas vecāka gadagājuma cilvēkiem." Viņš minēja, ka ilgmūžības iemesls, iespējams, ir ģenētika, jo ģimenē ir vairāki cilvēki, kas ir vecāki par 90 gadiem.

Savā sociālā tīkla "X" kontā ar nosaukumu "Superkatalāņu vecmāmiņa" Moreras kundze reiz minējusi, ka viņas ilgmūžības noslēpums ir saistīts ar "kārtību, mieru, saticību ģimenē un ar draugiem, saikni ar dabu, emocionālu stabilitāti, bez raizēm un nožēlas, daudz pozitīvas attieksmes un izvairīšanos no toksiskiem cilvēkiem."

Nākamā vecākā persona pasaulē tagad ir 116 gadus vecā japāniete Tomiko Itooka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!