Foto: Kadrs no video

"Latvijas Loto" skaitļu loterijā "Eurojackpot" Latvijā laimēts vēsturiski lielākais laimests – 759 698,80 eiro. Veiksmīgā loterijas biļete iegādāta 20. augustā "Narvesen", Krasta ielā 68, Rīgā, vēsta "Latvijas Loto" pārstāve Elīna Asare un piebilst, ka uzņēmumā gaida veiksminieku, lai noformētu laimestu.

Divi veiksminieki – no Latvijas un Vācijas – ir uzminējuši piecus skaitļus un vienu papildskaitli; katram laimests 759 698,80 eiro. Tiesa, laimests vēl varot pieaugt, jo biļete piedalās 21. augusta papildspēlēs, skaidro Asare.

"Eurojackpot" ir 18 valstu – Čehijas, Dānijas, Horvātijas, Igaunijas, Islandes, Itālijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Slovākijas, Slovēnijas, Somijas, Spānijas, Ungārijas, Vācijas, Zviedrijas un Polijas – nacionālo loteriju uzņēmumu kopīgi organizēta loterija, kurā iespējamais lielais laimests – no 10 līdz 120 miljoniem eiro. Asare norāda, ka Latvija šai loterijai pievienojās 2013. gadā.

Šis nav lielākais laimests šogad – jau vēstīts, ka jūnijā kāda pensionāre no Rīgas loterijā laimējusi miljonu. Kā informē VAS "Latloto" pārstāve Elīna Asare, šogad lielākie laimesti bijuši šādi:

  • Miljons – 1 000 000 eiro jūnijā

  • SuperBingo – 307 279 eiro martā

  • Pērle - 250 000 eiro laimēti divas reizes – februārī un jūlijā

  • Eurojackpot 200 227 eiro jūlijā

  • Bagāts - 150 000 eiro laimēti divas reizes janvārī un vienu reizi jūlijā

  • Lielais 7 150 000 eiro laimēti divas reizes februārī un aprīlī

  • Sporta loterija 123 000 eiro jūnijā

  • Simtgades loterijā - 100 000 eiro laimēti septiņas reizes – trīs reizes janvārī un pa reizei aprīlī, maijā, jūlijā un augustā.

Likums Par iedzīvotāju ienākuma nodokli paredz, ka no loteriju laimestiem virs 3000 eiro laimētājam ir jānomaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN), līdz ar to ieguvēji no laimestiem ir ne tikai laimētāji, bet arī sabiedrība kopumā, skaidro "Latloto" pārstāve. Samaksātā IIN summa nonāk gan valsts, gan konkrētās pašvaldības budžetā, kur ir deklarēts laimētājs. Eirodžekpota laimētājs savā kontā saņems vairāk nekā 500 tūkstošus eiro.

Izložu un azartspēļu inspekcijas priekšniece Signe Birne jūlijā intervijā "Delfi Bizness" stāstīja, ka inspekcijā novērots – cilvēki loterijās piedalās aktīvāk, kā arī "Latvijas Loto" piedāvāto produktu skaits turpina palielināties. Uzņēmums iesaistās aizvien jaunos projektos, arī starptautiskajās loterijās, kurās laimestu fondi ir ļoti lieli, un tas piesaista iedzīvotājus. Attīstās arī loteriju tirdzniecība internetā, uzsvēra Birne.

Uz "Latvijas Loto" internetā šobrīd attiecas visas tās pašas prasības, kas uz internetā pieejamām azartspēlēm. Tai skaitā arī par Pašatteikušos personu reģistru un dažādām tehniskajām prasībām. Vairāk lasi šajā rakstā: Desmitiem tūkstošu azartspēļu atkarīgo. Vai pilnīgs aizliegums mazinātu problēmu?

VAS "Latvijas Loto" ir Latvijas nacionālais loteriju uzņēmums, kas īsteno valsts mēroga loterijas un izlozes sabiedrības labā. Vidēji 82% no katra "Latvijas Loto" loterijās ieguldītā eiro atgriezās pie Latvijas iedzīvotājiem izmaksāto laimestu un valsts un pašvaldību budžetā veikto iemaksu veidā. Kopējais 2023. gada "Latvijas Loto" pienesums valsts budžetam nodokļu, nodevu un maksājumu par valsts kapitāla izmantošanu veidā bija 20,4 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!