Foto: Shutterstock

Jaunā mācību gada priekšvakarā Izglītības ministrijas vadība paziņoja par jaunievedumiem, ko drīzumā pieredzēs skolotāji, skolēni un vecāki. Izglītības ministre Anda Čakša nesolīja, ka būs vieglāk nekā pērn, kad sākās pāreja uz Vienotu skolu, – toreiz viss notika "uz adrenalīna" un izglītība bija prioritāte. Tagad Latvijai ir cita prioritāte – aizsardzība. Pārējam nauda jāvelk teju ar knaiblēm. Ko sagaidīt no jaunā mācību gada?

Jaunievedumu skaits ir iespaidīgs – tie būs visos līmeņos un skars visus reformējamās "izglītības ekosistēmas", kā ierēdņi to skaisti dēvē, dalībniekus.

Tomēr Anda Čakša norāda, ka neviens jaunums neuzradās pēkšņi – tie visi tika plānoti un izziņoti vairākus gadus iepriekš, un dažus pat atlika. Piemēram, jaunas četru līmeņu vērtēšanas sistēmas ieviešana vai valsts eksāmenu atzīmju griestu paaugstināšana, ņemot vērā, ka tūkstošiem skolēnu pērn neizpildīja pat minimumu. Ukraiņiem tiks dots papildu gads, lai pārietu uz mācībām klātienē.

Skolotāji sūdzas, ka vairs nevar izturēt piedāvāto reformu apjomu – nepieciešams stabilitātes periods. Ministre piekrita, taču atgādināja, ka gandrīz "neviena izmaiņa šogad neparādījās pēkšņi un bez iepriekšējas pārbaudes" – par visu tika brīdināts jau iepriekš.

Toties beigās, kā iepriecināja Čakša, būs "ķirsītis uz tortes": kad visi būs pārdzīvojuši kārtējos eksāmenus, no 5. līdz 13. jūlijam būs Skolēnu dziesmu un deju svētki ar 35 tūkstošu bērnu un jauniešu piedalīšanos.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!