Foto: Shutterstock

Šonedēļ loterijā "Eurojackpot" izlozēts lielākais laimests Latvijas vēsturē – 759 698, 80 eiro. Veiksminieks pieteicies "Latvijas Loto" un tas ir kāds vīrietis no Rīgas rajona, vēsta "Latvijas Loto" pārstāve Elīna Asare.

Veiksminieks vēloties saglabāt pilnīgu anonimitāti, taču labprāt dalījies iespaidos par laimesta brīdi. Priecīgos jaunumus uzzinājis vienu dienu pēc izlozes. "Atnācu mājās, telefonā paskatījos laimējušos skaitļus un sāku salīdzināt ar nopirkto biļeti. Skatos vienreiz, tad vēlreiz un vēlreiz," bijis vajadzīgs laiks, lai noticētu, ka skaitļi patiešām sakrīt.

"Mazliet mandrāža bija," viņš atzīst, jo "bieži jau šādi negadās. Kopumā – labas sajūtas," viņš lakoniski saka, jo nav visai runīgs. Laimīgie skaitļi – 25, 28, 29, 31 un 33, kā arī papildskaitlis seši bija atzīmēts, pateicoties "Ātrspēlei". Vienīgais trūkstošais papildskaitlis bija 12, taču viņš nav domājis, kas būtu, ja atminēts tiktu arī tas. Uzkrājuma prognoze 20. augusta izlozei bija 57 miljoni eiro.

"Nezinu, vai esmu šo pelnījis," saka laimētājs, "Gan jau dzīve to parādīs." Viņš atzīst, ka šobrīd izjūt atvieglojumu, taču nav vēl domājis, kā laimestu izlietos. Līdz šim viņš loterijās piedalījies ik pa laikam, bet tagad saka, ka metīšot mieru: "Turpmāk diez vai loterijās vairs piedalīšos."

Skaitļu loterijai "Eurojackpot" Latvija pievienojās 2013. gadā. Tā ir 18 valstu – Čehijas, Dānijas, Horvātijas, Igaunijas, Islandes, Itālijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Slovākijas, Slovēnijas, Somijas, Spānijas, Ungārijas, Vācijas, Zviedrijas un Polijas – nacionālo loteriju uzņēmumu kopīgi organizēta loterija. Iespējamais lielais laimests – no desmit līdz 120 miljoniem eiro. Līdz šim lielākais "Eurojackpot" laimests Latvijā bija 596 446, ko laimēja 2017. gadā.

Likums par iedzīvotāju ienākuma nodokli paredz, ka no loteriju laimestiem virs 3000 eiro laimētājam ir jānomaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN), līdz ar to var apgalvot, ka no šī laimesta iegūst ne tikai laimētājs, bet arī sabiedrība kopumā. Samaksātā IIN summa nonāk gan valsts, gan konkrētās pašvaldības budžetā, kur veiksminieks ir deklarēts. Savā bankas kontā 20. augusta "Eurojackpot" laimētājs saņems vairāk nekā 500 000 eiro. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!