Foto: Publicitātes foto

Atzīmējot Latvijas, Igaunijas un Lietuvas valstīm tik nozīmīgo Baltijas ceļa 35. gadadienu, Latvijas lidsabiedrība "airBaltic" rīkoja konkursu, kurā cilvēki varēja balsot par pilsētām, kuru vārdus piešķirt "Airbus A220-300" lidmašīnām. Varētu šķist, ka patriotiskāk noskaņoti būs Baltijas iedzīvotāji, taču tā nebija — čehu jokdari, sajūsminoties par to, ka Igaunijas pilsētas Kundas nosaukums viņu valodā tulkojams kā ļoti rupjš sieviešu dzimumorgāna apzīmējums, uzskatīja to par lielisku joku, ko redzēt uz lidmašīnas sāna.

Kunda ir salīdzinoši neliela, 9,85 kvadrātkilometrus plaša pilsēta Igaunijas Rietumviru apriņķī, pie Kundas upes ietekas Somu līcī. Neraugoties uz nelielo teritoriju, pilsētā ir papīrfabrika ("Estonian Cell"), cementa rūpnīca un pat osta. Iedzīvotāju skaits (2017. gada dati) ir 3059. Tas, protams, ir maz salīdzinājumā ar Tallinu vai Tartu, taču, salīdzinot ar pilsētu Pisi, kas arī uzvarēja konkursā (2 kvadrātkilometrus liela un ar 886 iedzīvotājiem), tas ir daudz

Balsošana ilga no 5. līdz 22. augustam, un kopumā tika saņemts vairāk nekā miljons balsu. Piedalīties varēja ikviens, neatkarīgi no tautības vai dzīvesvietas, reizi dienā. Pēc ažiotāžas čehu medijos šķiet, ka tieši viņi bijuši aktīvākie balsošanā. Galu galā uz spēles tika likta humora izjūta.

@cehiete Ko pretīgu čehi grib no Latvijas un kāpēc vīriešiem no Čehijas šķiet igauņu pilsētas Kundas nosaukums smieklīgs? 🙈 #cehiete #čehiete #latviešu #latviski #latviešutiktok #latviešuvaloda #cehuvaloda #čehi #airbaltic ♬ original sound - Čehiete Terēze

Latviski runājošā čehiete Terēze uzskatīja par savu pienākumu sociālajā tīklā "TikTok" paskaidrot, kāpēc aptaujā līdere bija tieši Kundas pilsēta un kāda loma tajā bija čehiem. Balsošanas laikā varēja apskatīt rezultātus un balsu skaitu (kas vairs nav pieejami pēc rezultātu paziņošanas). Igaunijā ar 259 681 balsi video uzņemšanas brīdī dominēja Kunda (Latvijā — Daugavpils ar 32 083 balsīm), bet ar 17 404 balsīm — Pisi (iespējams, līdzīgu iemeslu dēļ), un tikai pēc tam sekoja Tallina ar salīdzinoši niecīgu balsu skaitu — 8986.

Terēze atklāja, kāpēc uzvarējusi tieši Kunda, šķietami mazpazīstama pilsēta. Tas esot, pateicoties čehiem. Šī tēma izklaidējusi un raisījusi diskusijas sociālajos tīklos un medijos. Skaidrojums ir ļoti vienkāršs — Kunda čehu valodā nozīmē sievietes dzimumorgānus lamuvārda formā. Lai pārliecinātos, ka tā nav tikai viņas iztēle, Terēze parādīja čehu avīžu fragmentus.

Foto: Publicitātes foto

Viens no tiem ir "Hospodářské noviny", kura žurnālisti no uzņēmuma "airBaltic" ir saņēmuši komentāru, ka lidsabiedrība neļausies čehu jokiem un balsošana par Kundu turpināsies.

Čehu dziesmu vārdu autors savā soctīkla X kontā ironizē un ar akmeni iemet pašu čehu "dārziņā": "Pēc Čehijas pilsoņu daudzajiem lūgumiem viena no Baltijas flotes lidmašīnām tika nosaukta par godu vienam no Čehijas eksprezidentiem."

Izdevumam "Idnes" joks nešķiet smieklīgs, tur raksta: "Čehi atkal parāda savu bērnišķīgo humoru." Viņiem "airBaltic" preses pārstāve Daniela Bergmane sacījusi: "Šo pilsētu nosaukumi ir ārpus "airBaltic" kontroles. Un dažās valodās dažiem nosaukumiem vienkārši var būt atšķirīga nozīme. Tas dod čehiem reālu cerību, ka Kundas pilsētai nedraud diskvalifikācija."

Foto: Publicitātes foto

"Blesk" neraksta aplinkus, viņu virsraksts vēstī - "Čehi nozaga balsojumu par "Air Baltic" lidmašīnu nosaukumiem. Viņi vēlas lidot ar Pīz*u!" Un viņiem tas izdevās — kamēr daži patriotiski priecāsies par savas pilsētas pieminēšanu, daļa čehu - par izdevušos "joku". Kamēr kāds var būt sašutis, kāpēc ļauts balsot par pilsētu, kuras nosaukumam ir rupjš tulkojums, citi var brīnīties, kāpēc dzimumorgāni joprojām šķiet smieklīgi un balsošana par šādu uzrakstu uz lidmašīnas sāna — ārkārtīgi jautra.

Piektdien, "AirBaltic" izplatīja paziņojumu, ka Latviju uz "airBaltic" lidmašīnām pārstāvēs 16 pilsētas: Aizpute, Alūksne, Daugavpils, Kuldīga, Liepāja, Limbaži, Lubāna, Ogre, Olaine, Rēzekne, Rīga, Saldus, Sigulda, Skrunda, Ventspils, Viļaka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!