Foto: Kadrs no video

Apvienotajā Karalistē un Eiropā ir laists klajā Bārbijas zīmola tālrunis, kura mērķis ir palīdzēt jauniešiem un bērniem atpūsties no viedtālruņiem. Telefons ir pavisam vienkāršs – spilgti rozā, ar podziņām, bez skārienjutīga ekrāna. Tam nav priekšējās kameras, un atrodama viena vienīga spēle, arī pieeja internetam ir ļoti švaka, vēsta BBC.

Ražotājs "HMD Global", kas veido firmas "Nokia" tālruņus, teic, ka cenšas izmantot pieaugušo vēlmi mazināt digitālo ietekmi ikdienas dzīvē īpaši bērniem. Daži tomēr uzskata, ka atgriešanās pie vecajiem labajiem "podziņu" telefoniem nav gluži efektīvākais veids cīņā ar digitālo atkarību. Tā vietā cilvēkiem vienkārši vajadzētu iemācīties, kā lietot iekārtas veselīgā veidā, proti, spējot kontrolēt patērēto laiku digitālajā vidē.

@hypebae Barbie teams up with HMD to release a limited-edition Barbie Flip Phone, which is as functional as it is aesthetic. The pocket-sized device includes a working camera, touch-up mirror, and two replaceable covers. You can even customize the phone with Barbie-approved stickers and charms. Check out Hypebae's exclusive first look in the link in bio 🤳🏼 Video: Hypebae #barbie #barbieflipphone ♬ original sound - HYPEBAE

Arvien pieaug vecāku un dažādu kampaņu dalībnieku saucieni, kuri sludina vajadzību ierobežot laiku, ko bērns pavada telefonā. Vai pat iet vēl soli tālāk un pavisam tos aizliegt. Cilvēki bažījas, ka bērniem būs arvien grūtāk noturēt uzmanību. Vēl aktuāla problēma ir bailes, ka bērns tiek pakļauts kaitīgam un aizliegtam saturam, piemēram, pornogrāfijai.

Šonedēļ mobilais tīkls "EE" arī iesaistījās debatēs, iesakot vecākiem vispār neļaut lietot viedtālruņus bērniem, kas jaunāki par 11 gadiem. Tamdēļ arī "HMD Global" reaģē uz šīm tendencēm, un tagad nācis klajā ar Bārbijas pieticīgo tālruni. Larss Silberbauers, "HMD Global" vecākais vadītājs, saka, ka arvien vairāk cilvēku patiesi vēlas pauzi no digitālās vides.

Telefonā nevar nedz ielādēt aplikācijas, nedz arī izmantot kādu no sociālajiem medijiem. Vienīgā šikā funkcija ir iespēja sūtīt un saņemt SMS ziņas. Rozā viedtālrunis dažam labam var raisīt nostalģiju, jo tajā pieejama kādreiz iemīļotā, bet nu jau aizmirstā spēle "čūskiņa". Bārbijas telefonā to dēvē par "Malibu Snake", un zīmīgi, ka šņācēja ir rozā krāsā.

Telefons maksā 117 eiro. Skaidrs, ka tirgū joprojām ir ļoti līdzīgi "podzinieki", kas piedāvā tikpat ierobežotas funkcijas par maciņam draudzīgāku cenu. Tomēr tālruņu eksperts Bens Vuds domā, ka cilvēki to tāpat pirks, lai paņemt pauzi no sava viedtālruņa, ko izmanto katru dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!