Foto: Hecht Museum's staff

Kāds četrus gadus vecs zēns pavisam nejauši gabaliņos sašķaidījis 3500 gadus vecu artefaktu Hehta muzejā Haifā, vēsta BBC. Ziņkārības māktais puisēns vienkārši vēlējās ielūkoties trauka iekšienē, lai noskaidrotu tā saturu. Vērtīgais eksponāts tiks restaurēts un atgriezīsies savā vietā, sola muzejs.

Šis trauks attiecināms uz Bronzas laikmeta periodu – 2200-1500 gadiem p.m.ē., un bijis ļoti reti sastopams artefakts tieši tādēļ, ka bija neskarts un nesabojāts.

Foto: Hecht Museum's staff

Krūka bija uzstādīta pie muzeja ieejas, un tai apkārt nebija stikla ietvara, jo muzeja darbinieki uzskata, ka tas artefaktam piešķir lielāku šarmu.

Zēna tēvs Alekss BBC skaidro, ka ziņkāres māktais dēlēns krūku mazliet pakustinājis, lai varētu ielūkoties tās iekšienē un noskaidrotu, kas tur slēpjas. Tā trauks apgāzies. Tēvs bijis šokā, kad ieraudzījis dēlu stāvam blakus sašķaidītajam artefaktam, un viņa pirmā doma bijusi: "Mans bērns to neizdarīja."

Pēc šī incidenta, kurš notika pirms pāris dienām, Heta muzejs uzaicināja ģimeni piedalīties ekskursijā, lai mazinātu nepatīkamo pieredzi.

Muzeja darbinieki skaidro, ka gadījumos, kad ekspozīcijas priekšmeti tiek bojāti speciāli, tiek iesaistīta arī policija, lai situāciju risinātu. Taču šajā gadījumā trauku saplēsa mazs bērns un turklāt netīšām, tādēļ arī sekošot attiecīgs risinājums.

Muzeja pārstāvji mierina, ka pods tiks restaurēts un jau pēc neilga laika atgriezīsies savā vietā. Lai arī zēna tēvs jūtas atvieglots, ka trauks tiks salabots, ģimenei tāpat esot žēl par notikušo, jo artefakts vairs nebūšot tāds, kā agrāk. Neskatoties uz šo atgadījumu, muzejs turpinās eksponātus, kad vien iespējams, neaprīkot ar aizsargsstiklu.

Foto: Hecht Museum's staff

Krūku izmantoja, lai glabātu un pārvietotu vietējos produktus – vīnu un olīveļļu. Eksponāts datējams ar karaļa Dāvida un karaļa Zālamana laiku un ir raksturīgs priekšmets Kanaānas reģionam Vidusjūras austrumu piekrastē. Līdzīgi keramikas priekšmeti, kas atrasti arheoloģiskajos izrakumos, parasti ir sasisti vai nepilnīgi, tādēļ šis trauks bija īpašs, arī tā izmēra dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!