Foto: AFP/Scanpix/LETA

2025. gada Eirovīzijas fināls gaidāms Šveices pilsētā Bāzelē 17. maijā, vēstīts Eirovīzijas dziesmu konkursa mājaslapā "Eurovision Song Contest". Taču konkursa pusfināli notiks 13. un 15. maijā.

Par konkrētajiem konkursa norises datumiem vienojās Šveices sabiedriskās raidorganizācijas asociācija (SRG SSR) un Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU).

Sākotnēji tika atlasītas vairākas pilsētas, kurās potenciāli varētu rīkot "Eirovīzijas" dziesmu konkursu, taču finālā vajadzēja izlemt starp Bāzeli un Ženēvu. Šveices trešā visapdzīvotākā pilsēta uzvarēja un rīkos 69. "Eirovīzijas" dziesmu konkursu.

Daži no kritērijiem, lai atrastu piemērotāko pilsētu konkursa norisei, bija norises vietas aprīkojums, infrastruktūra un spēja uzņemt tūkstošiem viesu, tai skaitā konkursa dalībniekus un viņu komandas, kā arī žurnālistus.

Lielais "Eirovīzijas" konkursa fināls notiks 17. maijā, bet pusfināli 13. un 15. maijā. Šī ir pirmā reize, kad par "Eirovīzijas" norises pilsētām jau sesto reizi pēc kārtas nav izvēlētas rīkotājvalstu galvaspilsēta. Biļetes būs iespējams iegādāties vēlāk, 2024. gadā.

"Eirovīzijas" izpilddirektors Martins Osterdāls teicis: "EBU ir gandarīts, ka Bāzele ir izvēlēta kā 2025. gada "Eirovīzijas" dziesmu konkursa rīkotājpilsēta. Konkurss dzima Šveices pilsētā Lugāno 1956. gadā un ir lieliski, ka gandrīz 70 gadus vēlāk tas atgriezīsies savā dzimtajā valstī."

"Bāzeles stratēģiskā atrašanās vieta Eiropas krustcelēs padara to par ideālu vietu pasākumam, kas cildina mūzikas spēku, lai vienotu cilvēkus pāri robežām. Bāzelē apvienojas tradīcijas un inovācijas, tādā veidā atspoguļojot "Eirovīzijas" garu," stāstīja Martins Osterdāls. Pirmo reizi arī izvēlēta pilsēta Vācu Šveicē.

Šveice pirmo reizi "Eirovīzijas" dziesmu konkursu rīkoja 1956. gadā Lugāno un tajā arī uzvarēja. Tas joprojām ir vienīgais konkurss, kurā dalībniekiem bija jāizpilda divas dziesmas, nevis viena. Līza Asija togad triumfēja ar dziesmu "Refrain" franču valodā, bet nav zināms, kā veicās viņas otrajai dziesmai vācu valodā "Das alte Karussell", jo punkti netika atklāti.

Otro reizi šveicieši uzvaru "Eirovīzijā" guva Dublinā 1988. gadā, kad tobrīd vēl salīdzinoši nezināma kanādiete Selīna Diona ar dziesmu "Ne Partez Pas Sans Moi" par vienu punktu uzvarēja Lielbritāniju. Trešo uzvaru Šveice ieguva 2024. gada "Eirovīzijā", kas norisinājās Malmē. Nemo uzvarēja ar dziesmu "The Code", kas stāsta par samierināšanos ar savu nebināro identitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!