Foto: Publicitātes foto

No 28. augusta līdz pat 7. septembrim Venēcijā norisinās prestižais kinofestivāls. Uz tā sarkanā paklāja kāpa arī Čulpana Hamatova, kura sevi tagad dēvē par krievu un latviešu aktrisi.

Čulpana Hamatova spēlē vienu no galvenajām lomām grieķu režisora Aleksandrosa Avranasa filmā "Mierīgā dzīve", kas Venēcijas kinofestivālā tiek izrādīta programmā "Orizzonti". Filma vēsta par ģimeni no Krievijas, kas kā bēgļi dodas uz Zviedriju, tomēr viņiem patvērumu atsaka. Saistībā ar šo filmu Ukrainas ārlietu ministrija šovasar sociālajā medija "X" aicināja neielaist Hamatovu Venēcijas kinofestivālā. Tomēr vēlāk ierakstu dzēsa.

Aktrises ieraksts soctīklā "Instagram" vēsta: "Pirmo reizi mūžā Venēcijā prezentēju filmu kā krievu un latviešu aktrise. Latvijas dizaineru kleitās. Liels paldies viņiem par to."

Melnās kleitas autore ir Annas Ledskaliņas zīmols "Anna Led", bet kleitai ar kuplām piedurknēm un amizantu insektu rakstu (demonstrētu aprīlī "Rīgas modes nedēļā") – minimālisma cienītāja Iveta Vecmane. Arī gredzens ir no Rīgas, no juvelieres Viktorijas Fomenko, bet citi aksesuāri no vietējās dizaineres Larisas Moločko.

Pazīstamā krievu aktrise Čulpana Hamatova Krieviju pameta 2022. gada pavasarī, neilgi pēc tam, kad sākās Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā. Māksliniece notiekošo atklāti nosodīja un pārcēlās uz Latviju. Šeit viņai darbu piedāvāja JRT un tā mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, kurš iepriekš Krievijā bija veidojis iestudējumus ar aktrises dalību.

Viņa sevi radoširealizējusi ne tikai JRT, bet arī uzstājoties kopā ar pianistu Andreju Osokinu un citiem māksliniekiem, kā arī paralēli filmējusies ārzemēs. Aktrises brālis Šamils Hamatovs šobrīd ir štata aktieris Mihaila Čehova Rīgas krievu teātrī.

Sākotnēji aktrises pārcelšanās uz Latviju tika vērtēta pretrunīgi, jo Hamatova 2012. gada piedalījās Putina atbalsta kampaņā Krievijas prezidenta vēlēšanās, kā arī bija Putina dibinātā labdarības fonda "Krug dobra" (Labestības loks) pilnvaroto padomes locekle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!