Foto: LETA

Ir cilvēki, kas pilsētā baro putnus, lai tiem būtu vieglāk iegūt barību. Kā raksta "Delfi.lt", Viļņā par šādu rīcību var tikt pie ievērojama naudas soda.

Viļņas autoosta informējusi, ka par baložu barošanu tās teritorijā var saņemt naudas sodu no 50 līdz 230 eiro.

Kā norāda ornitologs Gedimins Petkus, ir svarīgi sekot līdzi tam, ar ko putnus baro, jo ir gadalaiki, kad putnus barot nav aizliegts. To var darīt, iestājoties aukstam laikam un pirmajam sniegam, kad putniem ir grūtāk atrast barību.

Viņš arī norādīja, ka vasarā un septembrī–oktobrī putnus nedrīkst barot, jo šajā laikā tie var paši par sevi parūpēties.

"Mums jāļauj putniem aizlidot," teica ornitologs. "Putniem ir pietiekami daudz barības – kukaiņi, sēklas. Bet, iestājoties aukstam laikam, kad uzsnigs sniegs, putniem ir grūtāk atrast barību, tāpēc tad tos var piebarot."

Viļņas pašvaldības pārstāvis Gabrieļus Grubinskas skaidroja, ka atbildība par putnu barošanu pilsētā ir noteikta Administratīvās atbildības kodeksa 346. pantā.

"Var tikt uzlikts naudas sods no 30 līdz 230 eiro. Tomēr parasti pirmo reizi tiek izteikts mutisks brīdinājums, pašvaldības mērķis ir izglītot un informēt iedzīvotājus, nevis sodīt," viņš sacīja, atgādinot par spēkā esošajiem noteikumiem.

"Saskaņā ar noteikumiem, ūdensputnus pie ūdenstilpnēm var barot, ja ūdenstilpnes ir zem ledus, bet citus putnus, izņemot baložus, ziemā var barot ar piemērotu barību, ja ir barotavas," norādīja Grubinskas. Pēc viņa teiktā, citās pašvaldībās noteikumi var atšķirties.

Nereti cilvēki putnus baro ar rudzu maizi, klaipiem un bulciņām, ornitologs Gedimins Petkus norāda, ka šī barība putniem nav piemērota.

Ieteicams barotavā likt neapstrādātas sēklas, graudus, auzas (izņemot rudzu sēklas).

Pēc Petkusa teiktā, putni, kas barojas ar kukaiņiem, dod priekšroku riekstiem. Citi putni ēd linu sēklas, kaņepju sēklas, arbūzus.

Ornitologs norādīja, ka viņš neredz problēmu, ja cilvēki ziemā baro arī baložus. "Tagad tie nav jābaro. Tagad ir sēklas, kukaiņi," teica Petkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!