Foto: Shutterstock

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā no 11. līdz 15. septembrim būs apskatāma "Lielā sēņu izstāde 2024". Vienmēr ļoti gaidīta un apmeklētāju iemīļota, šajā rudenī izstāde pirmoreiz notiks, godinot sēņošanas tradīcijas iekļaušanu Nacionālajā nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā.

­­Pērn Nacionālais nemateriālās kultūras mantojuma saraksts papildināts ar četrām jaunām vērtībām, tostarp – sēņu vākšanu un izmantošanu. Par to, ka sēņošana ir nacionāla mēroga tradīcija, liecina arī ikgadējās, vērienīgās sēņu izstādes Latvijas Nacionālajā dabas muzejā, kuru rīkošanā bieži piedalās Latvijas Mikologu biedrība.

Izstādes rīkotāji, kā ierasts, dosies mežā, lai ievāktu pēc iespējas interesantāku materiālu. Sēņu klāstu katru dienu papildinās, un sēnes izstādē būs sakārtotas dažādās grupās – ēdamās, neēdamās, indīgās un aizsargājamās. Ikviens varēs pārliecināties par savām zināšanām un apgūt galvenās pazīmes, pēc kurām var atšķirt līdzīgās sēņu sugas.

Apmeklētāji uz izstādi drīkst nest arī savā dārzā, parkā vai mežā atrastās sēnes, jo dažkārt tieši tādā veidā mikologu rokās ir nonākuši vērtīgi sēņu eksemplāri. Visiem interesentiem būs iespēja saņemt konsultācijas par dažādām sēņu sugām. Dabas muzeja mikologi atgādina – nezināmas un iepriekš neredzētas sēnes uzturā lietot nedrīkst!

Izstādes laikā muzejā būs iespējams iegādāties Lielo Latvijas sēņu grāmatu, kuras autores ir Latvijas Nacionālā dabas muzeja mikoloģes Inita Dāniele un Diāna Meiere, dažādus ar sēnēm saistītus izziņas materiālus, kā arī Latvijas Mikologu biedrības izdoto sēņu kalendāru 2025. gadam.

"Lielās sēņu izstādes" darba laiks:

T. (11.09.) 10.00–17.00

C. (12.09.) 10.00–17.00

P. (13.09.) 10.00–17.00

S. (14.09.) 10.00–17.00

Sv. (15.09.) 10.00–17.00

Laikapstākļu dēļ izstādes norisē ir iespējamas izmaiņas, tāpēc Latvijas Nacionālais dabas muzejs aicina sekot līdzi informācijai muzeja sociālo mediju kontos "Facebook" un "Instagram", kā arī muzeja mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!