Foto: Shutterstock

Video straumēšanas platformas "YouTube" pārstāvji uzskata, ka atkārtota, specifiska satura video skatīšanās var kaitēt pusaudžu pašvērtējumam un ķermeņa tēlam. Tādēļ tiks ierobežoti algoritma ieteiktie video.

Eiropā dzīvojošajiem jauniešiem gaidāmas pārmaiņas video saturā, ko iesaka "YouTube" algoritms. Platforma paziņojusi, ka pārtrauks virzīt jauniešus skatīties dažādu veidu fitnesa video, īpaši tos, kas idealizē konkrētus ķermeņa tipus, vēsta "Euronews".

Pērn video straumēšanas platforma šādus ierobežojumus ieviesa Amerikā un tagad tos paplašina Eiropā un visā pasaulē.

Platforma parasti rekomendē skatīties tādus video, kas ir līdzīgi tiem, kurus lietotājs patērē. Tas nozīmē, ka cilvēks var nonākt ciklā, kurā skatās ļoti daudz līdzīgu videoklipu pēc kārtas.

Šie ierobežojumi ir mēģinājums pusaudžus pasargāt no "negatīviem uzskatiem par sevi," stāsta Gārts Greiems, kas vada "YouTube Health" un Džeimss Besers "YouTube Youth’s" produktu menedžmenta direktors.

Platforma "YouTube" ierobežos tādu atkārtotu rekomendēto video rādīšanu, kuri idealizē noteiktu vingruma līmeni vai svara grupas, kā arī video, kuros salīdzina un idealizē noteiktas fiziskās īpašības, kuri ir sociāli agresīvi, vai tajos tiek demonstrēta cīņa vai draudi.

Šāda veida saturs "var būt nekaitīgs kā atsevišķs videoklips, bet, skatoties atkārtoti, dažiem pusaudžiem var rasties problēmas", teica Greiems un Besers.

Tā kā, skatoties video, cilvēki mēdz salīdzināt sevi ar tiem, kurus redz internetā, sociālie mediji var novest pie slikta pašvērtējuma, ēšanas traucējumiem un mentālās veselības problēmām. Par to liecina plašs pētījumu pārskats, no pētījumiem 17 valstīs.

Sociālie mediji visvairāk ietekmē meitenes un sievietes, cilvēkus ar lieko svaru un cilvēkus, kuriem jau ir sliktas domas par savu ķermeni. Cilvēkus, kuri ir mierā ar savu ķermeni un kuri labi orientējas sociālo mediju sniegtajā informācijā, tie ietekmē mazāk.

2021. gada pētījumā tika atklāts, ka fitnesa satura veidotāji platformā "YouTube" – kuri iesaukti par "fitspiration" kopienu – veicina neveselīgu attieksmi un skatītāji komentāros to vēl vairāk pastiprina.

"YouTube" jau ir ierobežojis pusaudžu pieeju saturam, kurā iekļauti ēšanas traucējumi un fiziskas cīņas. Ar jaunās politikas palīdzību, platforma varēs nodrošināt cilvēku novirzīšanu uz krīzes tālruņu līnijām, ja tiks meklēta informācija saistībā ar pašnāvībām, ēšanas traucējumiem un paškaitējumu.

"YouTube" un citas soctīklu platformas ir nonākušas krustugunīs par to ietekmi uz jaunu cilvēku mentālās veselības labbūtību. Apvienotajā Karalistē sakaru regulators "Ofcom" maijā aicināja tehnoloģiju uzņēmumus rīkoties, lai novērstu, ka algoritms "iesaka kaitīgu saturu bērniem", tostarp saturu par paškaitējumu un ēšanas traucējumiem.

Arī Eiropas Savienības Digitālo pakalpojumu akts, kas tika pieņemts 2022. gadā, aicināja tehnoloģiju milžus ierobežot bērnu piekļuvi saturam, kas varētu kaitēt viņu "veselībai, fiziskajai, mentālajai un morālajai attīstībai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!