Foto: Millennium Media

Ellespuika ("Hellboy") ir viens no slavenākajiem un iemīļotākajiem komiksu varoņiem. Kā radies šis tēls, kā Ellespuikas stāstu adaptācija filmās kļuva par īstu izaicinājumu Holivudai un kā galu galā radās un ar ko mūs pārsteigs jaunā filma "Ellespuika: Kupraiņa lāsts", kas kinoteātros nonāks 13. septembrī?

Jāsāk ar to, ka Ellespuika nav nācis no "Marvel" vai pat no DC – šo neatkarīgo supervaroni no elles pasaulei uzdāvinājusi izdevniecība "Dark Horse Comics", kuras paspārnē tapuši tādi popularitāti ieguvuši darbi kā "Grēku pilsēta", "Bafija. Vampīru medniece", "300" un pat "Zvaigžņu kari".

"Dark Horse Comics" ir unikāls izdevējs, dibināts 1980. gadā par Oregonas komiksu veikalu asociācijas naudu. Ideja bija publicēt dažādu autoru grafiskus romānus, saglabājot uz tiem intelektuālā īpašuma tiesības. Pēc kāda laika "Dark Horse Comics" kļuva ne tikai par vienu no autoriem draudzīgākajiem izdevējiem, bet arī par ceturto lielāko visā Amerikā.

Ellespuikas radītājs Maiks Minjola ir strādājis arī "Marvel", darbojoties pie komiksiem "Daredevil", "The Incredible Hulk" un daudziem citiem. DC viņam izdevās pastrādāt pie "Batman", tai skaitā pie viena no lielākajiem viņu hītiem "Batman: Death in the Family". Tomēr Minjolam jau ilgu laiku bija ideja par paša radītu personāžu, tāpēc viņš devās uz "Dark Horse Comics", kur no elles piedzima jaunais varonis.

Publika uzreiz iemīlēja Ellespuiku

Ellespuika pirmo reizi parādījās Sandjego "Comic-Con Comics #2" 1993. gada augustā. Viņu uzreiz iemīlēja publika, jo Ellespuika izcēlās starp citiem līdz šim zināmajiem supervaroņiem. Komiksa mākslas stils bija diezgan konceptuāls un tas tika saglabāts visā grafiskā romāna dzīves laikā. Ellespuika bija arī daudz drosmīgāks, salīdzinot ar daudziem viņa konkurentiem – tas bija vistuvāk šausmu žanram.

2011. gada maijā "IGN" publicēja 100 visu laiku labāko komiksu varoņu sarakstu. Veidojot reitingu, tika ņemti vērā daudz dažādi faktori, tostarp skatītāju balsojums. Ellespuika ieņēma 25. vietu, apsteidzot tādus komiksu monstrus kā Dedpūls, Džons Konstantīns, tiesnesis Dreds un doktors Streindžs.

Ellespuikas stāstu adaptācija filmās kļuva par īstu izaicinājumu Holivudai – kā jau minēts iepriekš, šie komiksi bija ļoti tuvu šausmu žanram, tajos bija arī diezgan izteiksmīgi un biedējoši monstri un briesmoņi. Pirmo reizi režisors Giljermo del Toro, tagad "Oskara" balvas ieguvējs, brīvprātīgi pieteicās atveidot tādu stilistiku uz lielā ekrāna.

Giljermo del Toro un Ellespuikas sadarbība skatītājiem deva divas filmas. Otrā daļa "Hellboy II: The Golden Army" pat saņēma "Oskaru" par labāko grimu. 2019. gadā Elllespuika piedzīvoja trešo ekranizāciju, taču pie tās radīšanas strādāja pavisam citi cilvēki. Režisora ​​krēslu ieņēma Nīls Māršals, bet vadošo aktieri Ronu Perlmanu nomainīja Deivids Hārbors, seriāla "Stranger Things" zvaigzne.

Kas gaidāms no jaunās daļas?

Tagad visa lielā Ellespuikas fanu armija gaida jauno, ceturto filmu par vienu no šarmantākajiem supervaroņiem. Atzīmēsim, ka "Ellespuika: Kupraiņa lāsts" ir pilnīgi svaigs un neatkarīgs stāsts, kurš nekādi nav saistīts ar iepriekšējām filmām. Ir arī svarīgi saprast, ka šī filmas adaptācija būs pēc iespējas tuvāka oriģinālajam avotam, kurš palīdzēja varonim iekļūt populārāko komiksu varoņu reitingā. Turklāt, pie scenārija strādāja pats Ellespuikas veidotājs Maiks Minjola.

Anotācija: Ellespuika un "Paranormālās Izpētes biroja" aģents-iesācējs iestrēgst 1950. gadu Apalaču kalnu apvidū un atklāj tur cilvēku kopienu, kuru ir apsēdušas raganas un vada kāds noslēpumains ļaundaris, kurš ir saistīts ar Ellespuikas pagātni.

Šajā filmās Ellespuika ir nodots jaunam aktierim. Pēc Rona Perlmena un Deivida Hārbora stafeti pārņēmis Džeks Kesijs, kurš pazīstams ar tādiem projektiem kā Deivida Finčera "The Killer", "Deadpool 2", "Baywatch" un seriālu "Ray Donovan". Režisora ​​vietu ieņēma Braiens Teilors, kurš pazīstams ar darbiem "Crank", "Crank: High Voltage", "Ghost Rider 2" un asa sižeta filmu "Gamer".

Ir vērts atzīmēt, ka Ellespuika ir mainījies visu filmu adaptāciju laikā, un nu Holivuda ir atgriezusies pie viņa saknēm. Bet daudz kas paliek nemainīgs. Piemēram, varonim raksturīgā humora izjūta, milzīgā harizma, kā arī iekšējā dilemma, kas šo varoni vienmēr ir mocījusi. Viņš vienmēr ir sapņojis izdzīvot cilvēku pasaulē, lai gan vairums izmisīgi vēlas viņu nosūtīt atpakaļ uz elli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!